Hoog aantal cybercrime misdrijven in Midden - Groningen

HOOGEZAND In de gemeente Midden - Groningen zijn er afgelopen jaar 24 registraties van cybercrime-misdaden geregistreerd. Dat is na de gemeente Groningen met 122 gevallen, het hoogste aantal in de provincie.

Het aantal cybercrime-misdrijven in Groningen is flink toegenomen met 280 delicten.

Ten opzichte van 2018 (162 delicten) is hiermee sprake van een stijging van 72,8%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Dutch-Tech Magazine, op basis van data van de politie over de afgelopen 8 jaar.

Cybercrime delicten in Nederland

In 2019 werden in totaal 4.700 cybercrime-misdrijven geregistreerd. Dit komt neer op gemiddeld bijna 13 misdrijven per dag. Bijna 13 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder was afgelopen jaar slachtoffer van cybercrime. De meeste slachtoffers waren tussen de 15 en 25 jaar oud. Over het algemeen geldt ook; hoe ouder de groep, hoe minder slachtoffers.

Relatief veel delicten in Groningen

Op provinciaal niveau zijn grote verschillen te zien in het aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. Noord-Holland had afgelopen jaar de meeste delicten (1.591). Ook Zuid-Holland (640) en Noord-Brabant (547) kenden relatief veel cybercriminaliteit. Zeeland kent, van alle provincies, het laagste aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. Verder hadden Limburg (159) en Flevoland (193) ook een relatief veilig digitaal jaar. Groningen hoort, met 280 geregistreerde cybercrime-misdrijven, tot de groep relatief onveilige provincies.

Na Midden-Groningen (24) waren er in het Westerkwartier (23) en Oldambt (22) relatief veel registraties. Westerwolde (7), Loppersum (5) en Pekela (2) kenden in Groningen het laagste aantal cybercrime delicten.