Fraeylemaborg komt met actief zomerprogramma

SLOCHTEREN Per 1 juni kan de Fraeylemaborg weer open voor publiek. Grote evenementen kunnen uiteraard niet worden gehouden, maar dankzij de voorbereidingen kan men deze zomer op het landgoed terecht voor allerlei activiteiten.

Bezoekers kunnen bijvoorbeeld een expositie bezoek combineren met schilderen in het park, muziek maken of speurtochten. Afstand houden van elkaar kan dankzij de ruime omvang - 23 hectare - van het landgoed prima.

Eenrichtingsverkeer

In het museum geldt eenrichtingsverkeer. Ook er is volop gelegenheid om de handen te ontsmetten en worden e toiletten zeer intensief schoongemaakt en bezoekers die dat willen, kunnen het toilet zelf voor gebruik ook nog ontsmetten. De baliemedewerkers werken achter plexiglas schermen.

Om het landgoed Fraeylemaborg te kunnen bezoeken, dient met online een ticket te kopen. Door de komst op deze manier aan te kondigen, kan het team het aantal bezoekers tegelijkertijd reguleren. Het museum registreert daarnaast ook de adresgegevens van haar bezoekers. Deze worden bewaard zodat de GGD kan zonodig kan achterhalen wie wellicht in contact is geweest met coronapatiënten.

Deze adresregistratie is een eis van de overheid.

Ontstaat er ondanks de maatregelen een te grote rij bij de ingang van de museumbalie in het Koetshuis, dan zal bezoekers worden gevraagd eerst een wandeling te maken in het park langs de follies en vervolgens een bezoek te brengen aan borg en exposities.

Horeca op het landgoed

Om op het terras voldoende afstand te kunnen houden staan de tafels en stoelen nu over het hele voorplein. Reserveren voor het terras is niet nodig, voor een plaatsje binnen in het restaurant moet dat wel.

De medewerkers van het restaurant zullen vragen stellen over de gezondheid van de gast. De overheid stelt het verplicht dat deze vragen worden gesteld. Het restaurant wordt ruim opgezet door de feestzaal bij het restaurant te betrekken.

De drive through, waarbij op donderdag tot en met zondag eten afgehaald kan worden - middels een mailtje naar info@de-boerderij.net - blijft bestaan.

Schilderen met kalkverf

Er kan deze zomer worden geschilderd in het park en in de follies. In de museumwinkel kan schilderkarton en kalkverf worden gehaald. Er staan schildersezels en bolderwagens die kunnen worden meegenomen naar een mooi plekje in het park, bijvoorbeeld bij de Hooge Berg, bij de Slangenvijver of in de Engelse Tuin. De verf wordt aangemaakt met water en zo kan er een prachtig milieuvriendelijk kunstwerk worden gemaakt.

Restauratie uitgelopen

De restauratie van de borg is door de coronacrisis uitgelopen. Wekelijks zullen er kamers gereed zijn en open gaan voor publiek. Met de nieuwe app van de Fraeylemaborg, te downloaden in de appstores, krijgt men achtergrondinformatie. Ook zijn er Ipads te leen die voor gebruik ontsmet worden.

Het team van het landgoed biedt verder diverse activiteiten aan. Zo is er een muziektuin ontworpen door stichting de Olle Bongerd. „ De hoofdmoot van de instrumenten bestaat uit slagwerk, dus neem vooral gitaar, viool of trompet mee om een mooi orkest te kunnen vormen. We zijn benieuwd”, aldus de mensen van de Fraeylemaborg.

Verder is er in het park een sprokkeltocht uitgezet. Deze is beschikbaar in de museumwinkel. Ga speuren naar de verborgen kluisjes in het park en voer de opdrachten uit.

Ook is er is een wandeling uitgezet naar de Fraeylemamolen aan de Groene Dijk. Voor de kinderen is er een puzzeltocht naar die molen. Beide boekjes zijn verkrijgbaar in de museumwinkel.

Wandelen

Wandelen in het park van de Fraeylemaborg is gratis. „Dat blijft ook zo. Wilt u ons steunen, want ook voor ons is deze coronacrisis zwaar, koop dan op de site een doneerkaartje voor het park. Dat kaartje geeft u ook het recht om de follies van binnen te bekijken waar grote foto’s een beeld geven van de bewoonde periode van de borg. Een doneerkaartje park kost € 3,00.”

De huidige tentoonstellingen in het Koetshuis, “Scherven brengen geluk” en “75 jaar vrijheid” zijn beide verlengd tot en met 14 juni. Vanaf 20 juni tot en met 18 oktober zijn de portretten te zien van Svetlana Tartakowska.

Haar mysterieuze schilderijen zijn deels geïnspireerd door de interieurs van de borg. Deze kunstenares nameerder deel aan “Sterren op het doek” en won met haar portret van Joop van den Ende.

Het maken van foto’s en video opnames in het museum is voorlopig niet toegestaan, dit om een goede doorloop van bezoekers te houden. Buiten mogen wel foto’s van het landgoed worden gemaakt.