Kamperen in de buurt | een veilige vakantie in eigen straat

SAPPEMEER Een aantal inwoners van de Buitensingel in Sappemeer gaat in de periode van 18 juli tot en met 8 augustus voor de deur kamperen.

Het idee van ‘kamperen in de buurt, een veilige vakantie in eigen straat’ is namelijk goedgekeurd door de gemeente Midden-Groningen. Dat melden de initiatiefnemers David en Mathilde Gerds.

Opgaveformulier

"Vele tientallen gezinnen hebben inmiddels een informatiebrief met een opgaveformulier in de bus gekregen. Willen ze tijdens de bouwvak kamperen in het 'campingniesterpark', dan moeten ze zich voor 7 juni aanmelden. Daarna wordt in goed overleg een schema opgesteld."

"Een week of vijf geleden dachten wij tijdens een avondwandeling na over een alternatief voor onze kampeervakantie in Zuid- Frankrijk. We hebben geen zin om bijna twee dagen te moeten reizen in deze onzekere tijd en daarom hebben we een alternatief plan bedacht: het realiseren van acht kampeerplekken in onze eigen straat. In een ruim opgezette wijk. Vanzelfsprekend houden we rekening met alle maatregelen die dan nog gelden voor wat betreft de corona crisis.

Enthousiaste reacties

We hebben het idee naar de burgemeester gemaild en binnen enkele uren kregen we al een enthousiaste reactie. We kwamen in contact met de gebiedsregisseur van de gemeente Midden-Groningen en vervolgens is het uitvoeren van het idee in een stroomversnelling beland."

De eerste bewoners van de straat hebben zich inmiddels al aangemeld voor een plek. "Er zijn bewoners die twee of drie dagen komen kamperen, maar er zijn ook bewoners die twee weken komen logeren op de tijdelijke camping."

Regels

Bewoners die over een aantal weken in de eigen straat willen kamperen, moeten zich houden aan een aantal regels. Zo mag bijvoorbeeld op de acht uitgezette plekken alleen gekampeerd worden met een tent of een caravan en de kampeerders maken voor de sanitaire voorzieningen gebruik van hun eigen woning. Op de kampeerplekken is het tussen 23.00 uur en 8.00 uur stil en na het verblijf wordt de openbare ruimte door de kampeerders weer netjes achtergelaten.

"De gemeente heeft ons nadrukkelijk gevraagd om ter plaatse geen animatie te organiseren en ons altijd aan de dan geldende corona maatregelen te houden. Op een aantal veldjes bakenen we een stuk af, waarop bijvoorbeeld het spel Kubb of jeu de boules gespeeld kunnen worden, waarbij voldoende afstand gehouden kan worden.

Saamhorigheid in de buurt

Wij zien kamperen in de buurt als een kans om op een creatieve manier een alternatieve invulling te geven aan de zomervakantie, die bijdraagt aan de saamhorigheid in de buurt en een veilige vakantie mogelijk maakt in eigen straat. We kunnen ons overigens voorstellen dat dit initiatief op meer plekken in Midden-Groningen en de rest van Nederland een succes kan worden.

Goedkope vakantie

Een goedkopere vakantie kun je haast niet hebben! Natuurlijk kunnen er kosten voor een eventueel uitje of activiteit bij komen, maar een ieder is vrij om daarbij aan te schuiven of zelf activiteiten te ondernemen. We hopen dat zowel de kampeerders als de thuisblijvers een onvergetelijke vakantie hebben en gaan genieten van deze alternatieve vorm van vakantie vieren. De niet kampeerders zijn natuurlijk van harte welkom om een keer een bakkie te komen doen op afstand! Laten we er met elkaar een hele fijne vakantie van maken.

Broodjesservice

Inclusief verse broodjes van Bakker Vegter in Sappemeer die zijn medewerking heeft toegezegd voor de broodjesservice. Zo is het nèt een echte camping met baguettes en croissants."

Paul Abrahams