Virtuele expositie op Aletta druk bezocht

HOOGEZAND Omdat creatief bezig zijn zorgt voor afleiding tijdens de coronacrisis, deed het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand begin april een oproep op haar schoolsite en in de HS-krant.

Leerlingen, ouders van leerlingen en personeelsleden werd daarin gevraagd om werk in te sturen voor een virtuele expositie getiteld ‘Tussen Kunst & Quarantaine’.

Enthousiast gehoor aan gegeven

Het streven van de school was om een tentoonstelling op de site in te richten met allerlei kunstuitingen, zoals tekeningen, schilderijen, foto’s, collages, aquarellen, etsen, beelden, keramiek, gedichten, songteksten, enzovoort. En dat is gelukt: er werd vanaf het begin enthousiast gehoor gegeven aan de oproep en al snel ontstond er een mooie virtuele expositie op de schoolsite, die inmiddels al bijna 1200 keer bekeken is. Niet alleen leerlingen, ouders en personeelsleden stuurden werk in, maar ook oud-leerlingen en ouders van oud-leerlingen reageerden enthousiast n.a.v. de oproep in de krant.

Jolanda Klunder, verantwoordelijk voor de exposities in het dienstencentrum, zegt: “Uit alle inzendingen is een selectie gekozen, die nu ook te zien is in school. In totaal bedraagt de expositie hier vijftig werken. Helaas was er door de veiligheidseisen van het RIVM geen feestelijke opening mogelijk, maar hebben we de exposanten in de week voordat de school weer opengaat in de gelegenheid gesteld om de expositie te komen bekijken. En dit uiteraard volgens een tijdschema, zodat gepaste afstand van 1,5 meter in acht kan worden genomen.”

Troostvogels en broccolistronken

Zo kwamen exposanten Angelique Meulenkamp en Angela de Groot (op de foto) ook naar school. Angela stuurde een digitaal bewerkte foto in, getiteld ‘Beweging’. Haar motivatie: “Mijn kunst staat ook in quarantaine, zo is mijn foto-expositie bij het dr. Aletta Jacobs College, die tot de meivakantie zou duren, plotseling geëindigd. Door de veiligheidsmaatregelen m.b.t. corona worden we beperkt in onze bewegingsvrijheid, maar online is er volop beweging. Vandaar dat ik nu een foto instuur die digitaal in beweging is geweest en is veranderd van een broccolistronk in een bloem.”

Angelique schilderde een serie van vijf troostvogels. Haar werk is geëxposeerd naast het gedicht 'Troostvogel' dat door drs. P. werd geschreven en op muziek is gezet door Herman van Veen.

De expositie ‘Tussen Kunst & Quarantaine’ blijft in ieder geval tot na de zomervakantie te bekijken op de schoolsite www.aletta.nl