Drie Drentse gemeenten krijgen kwart miljoen voor proef betere inburgering van nieuwkomers

De provincie Drenthe heeft 250.000 euro over voor een proef waarbij nieuwe inwoners van de gemeenten Assen, Aa en Hunze en Tynaarlo betere begeleiding krijgen om sneller in te burgeren en mee te doen in de samenleving.

Volgens gedeputeerde staten blijkt uit landelijk onderzoek dat deze bevolkingsgroep moeilijk kan wennen aan haar nieuwe woon- en leefomgeving, waardoor nieuwkomers aan de zijlijn blijven staan. Binnen het proefproject dienen zij mee te doen aan onder andere taalstages, werkstages en vrijwilligerswerk. Zo bouwen zij een netwerk op in hun eigen leefomgeving en leggen zij sneller contacten.

Wet Koolmees

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kondigde twee jaar geleden aan te zullen werken aan een nieuwe wet inburgering, omdat uit onderzoek blijkt dat resultaten binnen de huidige wet slecht zijn. Gemeenten krijgen onder deze nieuwe wet weer de regie op de inburgering.

De gemeenten Assen, Aa en Hunze en Tynaarlo gaan nu samen aan de slag om de positie van de huidige nieuwkomers te verbeteren. De uitkomsten worden gedeeld met de andere Drentse gemeenten. De proef eindigt als de nieuwe wet is vastgesteld. ,,Naast het leren van een nieuwe taal is het ook vaak een hele cultuuromslag”, zegt gedeputeerde Hans Kuipers. ,,Deze pilot kan bijdragen dat deze mensen niet meer aan de zijlijn staan, maar straks echt mee kunnen doen.”

Provinciale staten buigt zich binnenkort over het voorstel.