Met vlag en wimpel geslaagd

HOOGEZAND In de loop van donderdag 4 juni kleurde Midden-Groningen roze. Het was de dag dat de examenleerlingen voortgezet onderwijs in Nederland te horen kregen of ze geslaagd dan wel gezakt zijn. Zo ook de leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand: de geslaagden ontvingen donderdag naast hun cijferlijst ook allemaal een roze Aletta-wimpel om thuis in de vlaggenmast te hangen.

Honderd procent

Op het schoolplein van de drie locaties van het Aletta ging ook de vlag in top en er werd in de teamkamers op gebak getrakteerd. Dit vanwege de prachtige slagingspercentages dit jaar, namelijk 100% voor de afdelingen pro, vmbo bb, vmbo kb en vwo en een percentage van 99% voor de afdelingen vmbo-tl (mavo) en havo. De twee nog niet geslaagde leerlingen krijgen de kans om hun cijfers te verbeteren via een resultaatverbeteringstoets (herexamen) later deze maand.

Versierd

De docenten van de afdelingen vmbo en mavo reden na de uitslagvergadering in hun met roze ballonnen en wimpels versierde auto’s rond om de geslaagde leerlingen het goede nieuws te brengen. Ook dat had veel bekijks in de gemeente.

Gezien de grootte van beide afdelingen was het namelijk niet mogelijk om alle leerlingen op school uit te nodigen voor het halen van hun cijferlijst. Deze actie werd erg gewaardeerd door zowel leerlingen als ouders.

De geslaagden havo en vwo kwamen wel naar school om hun cijferlijst en wimpel op te halen. Dit volgens een strak tijdschema om aan de veiligheidseisen van het RIVM te voldoen.

Feestelijke afsluiting

Hoewel de meeste scholen afzien van een feestelijke diploma-uitreiking, heeft men op het dr. Aletta Jacobs College besloten om het examenjaar, dat de geschiedenis in zal gaan als ‘corona-examenjaar’, toch op een speciale manier af te sluiten.

Ineke de Roo, bestuurder/algemeen directeur van het Aletta, zegt: “Leerlingen hebben vier, vijf of zes jaar hard voor hun diploma gewerkt en ze hebben dit examenjaar niet cadeau gekregen. Er was onzekerheid en veel ging anders dan verwacht. Ook de medewerkers van het Aletta hebben hard gewerkt om het onlineonderwijs te laten slagen. En het is gelukt, dat is o.a. te zien aan de geweldige slagingspercentages. Daarom gaan we kijken hoe we - binnen de voorgeschreven veiligheidseisen - vorm kunnen geven aan een speciale gelegenheid waarbij de geslaagden toch naar school kunnen komen om met een feestelijke omlijsting hun diploma te tekenen.”

Coronadiploma

Onderwijsminister Arie Slob heeft in diverse persuitingen aangegeven dat het woord 'corona-diploma' niet mag worden gebruikt. Net als mevrouw De Roo zegt hij dat de leerlingen voortgezet onderwijs hun diploma zeker niet cadeau hebben gekregen. Minister Slob "Dat geeft een verkeerd beeld. Als je in deze tijd je diploma haalt, heb je juist laten zien dat je iets waard bent. Middelbare scholieren krijgen ook dit jaar een volwaardig diploma, waarmee je toegang hebt tot het mbo, hbo of de universiteit."