Fascinatie Jan Kees Schelvis resulteert in kaart ‘Welkom in Midden-Groningen’

HOOGEZAND Grafisch ontwerper Jan Kees Schelvis heeft maandag het eerste exemplaar van zijn kaart Welkom in Midden-Groningen overhandigd aan burgemeester Adriaan Hoogendoorn. De kaart krijgt een plek in het gemeentehuis.

De kaart van Schelvis beslaat de hele gemeente Midden-Groningen met al zijn dorpen, buurtschappen en hun bezienswaardigheden. Jan Kees heeft er ruim een half jaar aan gewerkt.

,,Ik wilde de gebouwen zo nauwkeurig mogelijk namaken. Details doen ertoe en zijn leuk om te herkennen.” Om er zeker van te zijn dat hij niets zou missen had hij zijn ontwerp voorgelegd aan Taede Smedes van het Historisch Archief Midden-Groningen en leden van de Historische Vereniging Hoogezand.

Schelvis heeft zichzelf opgelegd om een half jaar lang binnen de grenzen van de gemeente Midden-Groningen fietstochten te maken. ,,Ik hou van fietsen. Niet zozeer wielrennen, maar rechtop zitten en rondkijken. Fietsen is de beste manier om het Groninger land te verkennen. Ik was verrast door de vele bijzondere dorpen, historische gebouwen en natuur. Je kunt hier een vakantie doorbrengen! Het is een prachtige regio.” Burgemeester Hoogedoorn beaamt dat: ,,De gemeente heeft veel te bieden. Je moet kijken naar wat je hebt. Daar zijn dit soort initiatieven heel goed voor.”

Uren turen

Schelvis had al een fascinatie voor kaarten en atlassen. ,,Vroeger al kon ik uren turen in de Grote Bosatlas of Times Atlas. Ik interesseer ik me ook voor geschiedenis. Vooral de kleine-grote gebeurtenissen die misschien in wereldgeschiedenis minder opvallen, maar wel bepalend zijn geweest voor het leven van mensen waar dan ook. Mijn doel is om hierover te vertellen in woord en beeld, zo0dat anderen ook geboeid raken. Ik hoop daarom dat mensen mijn kaart van Midden-Groningen willen lezen en bekijken.”

Naast de kaart heeft Schelvis ook een serie ansichtkaarten ontworpen. De kaart heeft een formaat van 60 bij 84 centimeter (A1) en is voor 24,50 euro te koop. De ansichtkaarten kosten 1,20 per stuk.

Beide zijn te bestellen via de website www.schelvisontwerp.nl.

Cindy Houwen