Hospice Gasthuis H-S: ‘Raar dat je niet een arm om diegene kan slaan’

HOOGEZAND Hospice Gasthuis H-S in Hoogezand bleef gedurende de coronacrisis gewoon open. Voorzitter Bert Kolk en vrijwilligster Co de Bruijn over deze periode.

,,Gasten waren er continu. Wel hadden we twee van de drie kamers in gebruik. Dit deden we omdat het anders te druk zou worden. Het gebouw is relatief klein en anders konden we niet de 1,5 meter afstand in acht nemen omdat je naast gasten ook rekening moet houden met verzorging, vrijwilligers en familie.”

,,Wel was er angst om ‘nee’ te moeten verkopen, maar gelukkig is daar geen sprake van geweest.” Dit kwam mede doordat de vraag minder was. Een exacte reden hiervoor weten ze niet, maar Bert en Co denken dat meer mensen thuis bleven en tevens dat mensen niet op bezoek mochten komen vanwege de coronabeperking voor verpleeghuizen.

Bezoek

In het hospice kon de familie toch hun geliefde blijven bezoeken. Wel waren er afspraken, zoals op de kamer van de gast blijven en zich houden aan de RIVM-richtlijnen. Vrijwilligers van het hospice konden zelf aangeven of ze al dan niet wilden komen. ,,We hebben geen problemen met de bezetting gehad, en op deze plaats dan ook een groot compliment naar al onze vrijwilligers.”

,,Als mensen overlijden en de naasten heel verdrietig zijn, dan is het raar dat je niet even een arm om diegene kan slaan, niet even die aanraking kan doen. Maar goed, we zijn er wel”, zegt Co. ,,We doen wat we kunnen, en krijgen alleen maar positieve reacties van de mantelzorgers.”

Het hospice begon 30 juni 2016 aan de Kerkstraat in Hoogezand. ,,De eerste gast kwam 2 juli en vanaf dat moment is het blijven lopen. In het eerste jaar was de bezetting zeventig procent, het jaar daarna tachtig en vorig jaar negentig procent. We hebben een mooie tuin en daar zijn we trots op.”

Rust

Ondanks de drukke plek van het huis is het toch een oase van rust.” Het gasthuis heeft iets meer dan vijftig vrijwilligers die allemaal een aantal diensten draaien. In ieder geval één keer in de maand in het weekend. De samenstelling wisselt zodat iedereen een keer met iedereen werkt. Er zijn drie diensten op een dag van vijf uur. Wanneer iemand niet kan, wordt er onderling geruild. Er is geen leidinggevende en dat is uniek. Vrijwilligers zorgen dagelijks van 8.45 tot 23.15 uur voor de bezetting, daarna neemt de verpleegkundige zorg het over. ,,Dit doet Beter Thuis Wonen. Zij verzorgen ook de verpleegkundige hulp als dit nodig is. Zo hebben we één aanspreekpunt.”

Kijk voor meer informatie op de website gasthuishoogezandsappemeer.nl.

Cindy Houwen