Wereldkampioen kickboksen en sportschoolhouder Sem Schilt in DVHN Live: 'Ik mag jou geen hand geven, maar je wel op je bek slaan'

Sem Schilt (46) is blij dat zijn sportschool weer open mag, maar de oud-wereldkampioen kickboksen uit Zuidlaren heeft zich de afgelopen maanden ook flink geërgerd aan het landelijke coronabeleid. ,,Je wordt pas gerespecteerd als je je scheur open trekt.”

Dat zegt Schilt woensdag in een uitzending van DVHN Live. Zijn sportschool Fight Game Academy in Zuidlaren is met een aangepast rooster weer open. Er mag alleen op gereserveerde tijden gesport worden en er zijn looproutes van kracht.

,,We zijn hartstikke blij dat we weer los kunnen, maar het voortraject was wat bijzonder”, zegt Schilt. ,,We hebben verschillende keren vergaderd over coronaprotocollen en we kregen vorige week dinsdag bericht van de Nederlandse Vechtsportautoriteit dat ons protocol was goedgekeurd door het RIVM.

Maar toen was het woensdagavond en zei premier Rutte dat de sportscholen vanaf 1 juli gewoon weer open konden. Ineens hoefden we alleen de afstandsregel van anderhalve meter nog te handhaven. We hebben dus veel werk voor niks gedaan.”

‘Het is gewoon heel fijn om een pak slaag te geven’

Hij vervolgt: ,,Kijk, eerst was het advies ook om niet volle bak te sporten. Dat is gelukkig weer van tafel geveegd. Want je kunt het niet op 80 of 90 procent doen. Niet als je een getrainde sporter bent. De meesten moeten juist geremd worden. Het is gewoon heel fijn om een pak slaag te geven. Of om te krijgen, haha. Ik mag jou nu geen hand geven, maar je wel op je bek slaan.”

Schilt zoekt nog naar een weg om de afstandsregels in zijn sportschool te handhaven. ,,Mijn kleedkamers zijn heel klein. Daar mogen maar twee of drie man tegelijk in. Maar tijdens het sporten mag alles, terwijl je daarna weer die anderhalve meter in acht moet nemen. Dat is heel lastig. Ik heb in elk geval een extra schoonmaakprotocol gemaakt. We maken de contactvlakken nu na elke les schoon.”

Of hij zich ergert aan de geluiden dat sportscholen potentiële brandhaarden van het virus zijn? ,,Natuurlijk. De meeste sportscholen waren al schoon. Nu pakken we de deurklinken nog een keertje extra mee. Met de ventilatie is ook niets mis. De lucht wordt continu ververst.” Het lastigste vond Schilt dat zijn branche niet gehoord werd. ,,Toen we massaal gingen protesteren, mochten we weer op 1 juli open in plaats van 1 september. Je wordt dus pas gerespecteerd als je je scheur open trekt.”

‘Kom van de bank en zet je chips weg, pak je water en doe wat ik zeg’

Schilt maakte gebruik van het steunpakket voor ondernemers en kreeg 4000 euro. Ook nu heeft hij de overheidssteun nog hard nodig. De kickbokser ging de afgelopen maanden wel door met training geven, buiten en online. Er ontstond zelfs een heuse rap (‘Kom van de bank en zet je chips weg, pak je water en doe wat ik zeg’) om zijn sporters in hun eigen huiskamer te motiveren.

Lachend: ,,Zo zijn we toch bezig gebleven. En dat is nodig ook. Want kijk: als er vanaf 1 september weer in wedstrijdverband gevochten mag worden, is het belangrijk dat de vechters nu alweer in training zijn. We hebben de afgelopen tijd buiten kunnen trainen, maar dat is vooral goed voor je conditie en kracht. Om wedstrijdfit te worden, heb je oefenpartijtjes nodig. Maar je moet incasseren en door. Dat is ons leven. Ik laat me niet aan de kant zetten.”

Kijk hieronder de uitzending met Sem Schilt terug.