Tien met een griffel voor pianist Florian Verweij uit Sappemeer

SAPPEMEER Pianist Florian Verweij (22) uit Sappemeer is met een tien geslaagd voor zijn bachelor aan het conservatorium in Amsterdam. Een bijzonder moment voor Verweij, maar ook voor zijn docent Jan Wijn.

Voor de 86-jarige docent Jan Wijn was de tien voor Florian Verweij speciaal omdat hij na de vakantie stopt met lesgeven. Verweij behoorde samen met nog andere een pianist tot de laatste lichting die bij Wijn afstudeerde. Verweij:,,Wijn heeft 54 jaar les gegeven”, zegt Verweij.

Het behalen van het bachelordiploma ging anders dan anders door het coronavirus. ,,Ieder jaar doe je pianoexamen en wordt je spel beoordeeld. In het laatste jaar is er altijd een speciaal eindexamenconcert met een ceremonie met concertbezoekers, familie en de diplomering. Dat kon door omstandigheden niet doorgaan. We maakten nu video-opnames in een kerkje en die werden beoordeeld.”

Master

Na de zomer begint de pianist aan zijn tweejarige master aan het conservatorium van Amsterdam. Zijn nieuwe docent wordt Naum Grubert, een man waarmee hij een goede klik heeft. ,,Dat moet ook want je gaat je specialiseren en nog meer je eigen geluid en identiteit ontwikkelen, en je werkt zoveel één op één”, zegt Verweij. Ondertussen is hij ook bezig met het opstarten van concerten. ,,Dat liep al goed, tot corona begon.” Afgelopen zondag gaf hij weer zijn eerste concert in Oosterhout.

Hoe het begon

,,Ik was bijna zes jaar toen ik met pianospelen begon. Bij ons thuis stond vaak klassieke muziek op, mijn zus begon met pianoles en ik ging haar achterna. Uiteindelijk rolde het balletje steeds verder. Op jonge leeftijd heb ik op het Kielzog via orgel- en zangles van Wim van de Laar en oganist Leonore Lub mede de basis gelegd voor mijn muziekopleiding. Op mijn tiende jaar werd ik toegelaten tot de Nationale Opleiding van Toptalent aan de Sweelinck Academie van het conservatorium van Amsterdam.” Ondertussen ging Verweij naar het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand.

Format

Zijn primaire doel voor de toekomst is een solocarriere, ook is Verweij inmiddels zelfstandig ondernemer. Daarnaast leek het hem leuk pianoles te geven. Verweij: ,,Verder ben ik bezig om een format te ontwikkelen voor incidentele lessen voor jonge pianisten van middelbare schoolleeftijd die een passie hebben voor piano spelen.”

Voorbeelden voor de pianist zelf zijn oud-docent Jan Wijn en een Georgische pianiste, die hij leerde kennen tijdens masterclasses die hij volgde in Italië. Zij zette hem aan om nog meer masterclasses in het buitenland te gaan volgen.

Kijk voor meer informatie over Verweij op https://www.facebook.com/florianverweij/ of de website www.florianverweij.nl.

Cindy Houwen