Een voorrecht om huisarts te zijn

Hoogezand Jan van der Tuin is in april gestopt met zijn huisartsenpraktijk. Vanwege het coronavirus kon hij toen geen afscheid nemen van de patiënten.

Nu staat er een receptie gepland voor 20 augustus vanaf 13.30 uur, waarbij afscheid genomen kan worden van de oude huisarts en een mogelijkheid om kennis te maken met de nieuwe huisarts, mevrouw M.E. Dorgelo-Kleijer.

Fulltime

“Ik ben in 1995 begonnen met de praktijk aan huis en heb hier 25 jaar gewerkt. Destijds heb ik het overgenomen van een andere solist. Ik ben met plezier fulltime huisarts geweest en zie het als een voorrecht om dit te hebben mogen zijn. Dat je iets kunt betekenen voor de mensen, dat je daar op visite mag en dat ze je het vertrouwen geven. Daar zit ook een hele verantwoordelijkheid aan vast. Ik heb twee uitstekende assistentes gehad, één 25 jaar en de ander twaalf jaar.”

“Een fulltime huisarts zie je niet zoveel meer, ik ben ook de laatste in Hoogezand die een praktijk aan huis had, ze zitten nu allemaal in medische centra. Ik was na zoveel jaar tevreden met mijn situatie en wilde dat zo houden en ik voelde er niet iets voor om die stap te maken. Ik heb me al die jaren gelukkig geprezen dat ik klein gebleven ben. Dat de assistenten en ik altijd op de hoogte waren van wat er gebeurde. We hadden eerst diensten in de eigen praktijk, echtgenote thuis aan de telefoon en kinderen moesten dan stil zijn. Later kwam de provinciale doktersdienst.”

Doktersdienst

Van der Tuin was betrokken bij de voorbereiding van de doktersdiensten. “Ik heb 1,5 jaar in een commissie gezeten om het in de provincie uit te rollen en in het bestuur gezeten. Ik ben weggegaan toen dat klaar was. Ik hou ervan om aan iets te bouwen en als dat af is weer andere activiteiten te zoeken. Zo heb ik in een hoop scholingscommissies gezeten en heb ik lesgegeven en presentaties verzorgd. Verder ben ik tien jaar geleden in het crisisteam huisartsen gekomen.”

Medisch adviseur

“Ik doe nu twee dingen. Ik werk één dag als medisch adviseur en ik ben voorzitter van de stichting rookvrije generatie Midden-Groningen. Ik doe dit omdat er veel mensen doodgaan aan roken, zo’n 20.000 per jaar. Het doel van de stichting is om ervoor te zorgen dat kinderen niet gaan roken en de kinderen die wel roken, te helpen met stoppen. De stichting werkt samen met de GGD, huisartsen, Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) en de gemeente Midden-Groningen. Verder wil ik graag wat terugdoen voor de maatschappij en zit ik in het bestuur van het hospice.”

Van der Tuin stopte in april, maar de receptie die toen gehouden zou worden kon niet doorgaan. “Ik heb wel een brief geschreven naar de patiënten. Nu is de receptie 20 augustus om 13.30 uur op de parkeerplaats van het Medisch Centrum aan de Erasmusweg. Er staan tenten en we hopen dat het dan mooi weer is. Ik kijk met veel voldoening terug op de 25 jaar. Ik zeg maar zo, de dokter gaat uit de praktijk, maar de praktijk niet uit de dokter.”