Vroeger en nu (115) | Martenshoek, wachten voor de sluis

HOOGEZAND Uw redacteuren ontvingen een prachtige opname van een turfschip met opduwer in het oude Winschoterdiep, wachtend voor de sluis in Martenshoek.

Op de achtergrond zien we de textielzaak van Jos Bodewes met daarnaast de slagerij van Wesperbroek. Verder zag men daar in die tijd kapper Laphor, Ruding dameskleding, Van der Werf scheepsbenodingheden, Suurmeijer en George Bodewes, stuk voor stuk bekende familienamen in Hoogezand en Sappemeer.

Tegenwoordig kun je op deze plek je boodschappen halen, iets voor je huisdier kopen of … op de pasfoto gaan.

De jongen op de opduwer is de 18-jarige Roel de Koning. De familie De Koning had in Bolsward een brandstofhandel en zij haalden onder meer turf uit de hoogveengebieden in de provincie Groningen.

De opduwer heeft een ‘Lister’ dieselmotor, een Zweeds produkt. Een dergelijke opduwer was voor die tijd heel bijzonder. Lister, later Lister Petter, is gevestigd in Gloucestershire in Engeland en had naast haar eigen vestigingen in de Verenigde Staten, Frankrijk, India en China een wereldwijd dealer netwerk.

Men begon zo’n 150 jaar geleden met het produceren van landbouwwerktuigen, zoals graanpellers, grond- rollen, paarden drinkbakken en ketting eggen. In het begin van de 20e eeuw is men begonnen met het produceren van benzinemotoren, in 1929 gevolgd door de produktie van de in die periode populair wordende dieselmotoren.

Kijk voor meer informatie op www.historische-vereniging-hs.nl

Wim A.H. Rozema