Smullen en spelen zonder samenscholing

HOOGEZAND Met onderling wat meer afstand, iets minder geuren uit verschillende gaarkeukens, maar genoeg vertier en een stralende zon, vond zaterdag alsnog de multiculturele jaarmarkt van Gorecht plaats.

Deze markt zou eigenlijk zoals gewoonlijk in juni gehouden worden, maar de coronamaatregelen lieten dat niet toe. Buurtvereniging Gorecht is zaterdag aan de Thorbeckelaan in Hoogezand voor de herkansing gegaan.

“Heel veel mensen willen er natuurlijk even uit. Ze hebben allemaal thuisgezeten en niks mocht en niks kon. Toen hebben wij gezegd, omdat wij deze multiculturele markt belangrijk vinden voor de buurt en voor de wijk, dan doen wij het in september.” Aan het woord is Harrie Wilkens, voorzitter van buurtvereniging Gorecht. De hoeveelste editie dit inmiddels is? “Al sla je mij de hemel in”, antwoordt Wilkens. “Het is er al sinds jaar en dag.”

Ook Hoogezandster Jasmin heeft geen idee hoe lang de markt al wordt georganiseerd. “Samen met mijn zussen kwam ik hier als klein meisje al. Vroeger stond ik zelf ook op deze markt, met spullen van mijn moeder en oma. Maar na een keer een markt in de regen meegemaakt te hebben, had ik het wel bekeken”, vertelt ze lachend. “We wonen op de hoek, dus horen het meteen wanneer de markt begint. Nu ben ik 24 en nemen we ons jongste zusje mee.” Die geniet met haar anderhalf jaar enorm van de bungeejump. Een attractie die erg in trek is bij veel kinderen, te zien aan alle ongeduldig schuifelende voetjes in de rij.

“Wij zijn een buurt die voor iedereen openstaat en waar iedereen welkom is en we vinden het heel belangrijk dat ook kinderen aan hun trekken komen”, zegt Wilkens. De rodeostier, zweefmolen, bungeejump en klimbaan ondersteunen zijn woorden. “En weet je wat leuk is? Alle kinderen, ook al ben je niet lid van de buurtvereniging, kunnen een 6-rittenkaart halen en daarmee mogen ze overal gratis in. En als ze die rittenkaart inleveren, dan ontvangen ze een bon en kunnen ze een gratis slushpuppy of softijsje halen. Ja, dat doen wij altijd. Dat is gewoon super.”

Wat wel anders is dan voorgaande jaren, zijn de coronamaatregelen waarmee de buurtvereniging rekening moet houden. “Dat was niet lastig, maar wel veel werk. We hebben gelukkig een leuke club mensen die ons daarin helpt. Iedereen wil wat voor elkaar doen, niemand uitgezonderd.” In de praktijk betekent dat: tafels met maximaal vier stoelen eromheen die op hun plek moeten blijven, statafels zijn uitgesloten. “Want dan krijg je samenscholing en dat willen wij voorkomen”, legt de voorzitter uit. Een andere verandering is het aantal eetkramen. Dat is in vergelijking met vorig jaar aanzienlijk teruggedrongen. Iets wat aan Covid-19 zou kunnen liggen, want normaal gesproken staan mensen volgens Wilkens in de rij om hun etenswaren aan de Thorbeckelaan te verkopen.

Thomas Schudde is dit fenomeen ook opgevallen. Hij was vorig jaar voor het eerst present met zijn ‘van alles wat-kraam’, zoals hij die zelf liefkozend noemt. De focus ligt daarbij op door hem zelfgemaakte kratjes, meubels en accessoires van hout. De editie vóór corona beviel hem zo goed, dat hij dit jaar opnieuw van de partij is, dit keer met ontsmettingsmiddel paraat. Of hij er volgend jaar weer staat, weet hij nog niet. “Het is wel een stuk rustiger”, geeft hij rond twaalven toe wanneer de markt net een uur is begonnen. “Maar het kan maar zo dat de drukte na etenstijd alsnog komt.”

Annegriet Renfurm-Wijchers