Bowlende Béejee uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar

HOOGEZAND Een spannende avond in huize Westerdijk eindigde in een feestje. De 17-jarige Beejée Westerdijk werd aan het begin van dit jaar genomineerd voor de titel Sportvrouw van het jaar 2019 en kreeg vrijdagavond 23 oktober te horen dat ze daadwerkelijk heeft gewonnen.

De Sportverkiezingen Midden - Groningen werden echter wegens corona uitgesteld. Aangezien het einde van 2020 alweer in zicht komt, werd besloten de verkiezing uit te zenden via een live-stream. Aansluitend gingen burgemeester Hoogendoorn en wethouder Drenth afzonderlijk van elkaar op pad om de prijzen uit te reiken.

Samen met haar vriend en haar familie zat het bowltalent Beejée voor de televisie om de verkiezing te volgen toen opeens haar naam in beeld verscheen. „Ja geweldig! Een hele eer natuurlijk”, glundert ze. „Ik had ook echt niet verwacht dat ik zou winnen, dus ja een echte verrassing.”

Extra bijzonder is dat de jonge Béejee uitgeroepen is tot Sportvrouw van het jaar 2019. Ze was toen slechts 16 jaar oud. Burgemeester Hoogendoorn zegt hierover: „We hadden je ook kunnen plaatsen in de categorie Sporttalent van het jaar, maar je doet het zo goed dat we Sportvrouw echt wel passend vonden.”

Uit handen van de burgemeester kreeg Westerdijk een boeket plus een fraaie schaal. De basics van het bowlen werden doorgenomen en er werd Beeje op het hart gedrukt om vooral door te gaan met het beoefenen van haar sport.

Dat zal de kersverse Sportvrouw van het jaar ook zeker blijven doen. Ze is zo’n beetje op de bowlingbaan opgegroeid. Haar beide ouders - eigenaars van bowling de Veenpoort in Veendam - bowlden beide vroeger ook op hoog niveau. Het afgelopen jaar bleef het - zoals voor vrijwel alle sporters - bij louter trainen. Toernooien werden en worden gecanceld. Het EK bowlen waarvoor Beejée is geselecteerd, staat gepland voor eind maart/begin april 2021. Maar of dat door kan gaan is nog maar de vraag. „Ja het is wel echt ruk zo, zonder toernooien”, vertrouwt ze me toe. „Maar dit is een prachtige opsteker!.”

De Sportploeg Midden-Groningen 2019 werd gewonnen door Maura Boer en Floor van Dongen van Acrosport Midden-Groningen.

Mart Karsenbarg, golfer uit Hoogezand, is Sportman Midden-Groningen 2019 geworden.

Charlotte Doddema, 8 jaar oud uit Noordbroek is uitgeroepen tot Sporttalent Midden-Groningen 2019.