Nu bij tandartspraktijk Smilez: behandeling onder volledige narcose

STADSKANAAL In februari vorig jaar hebben tandarts Hamid Haji Rasoul en mondhygiënist Lezan Kader de praktijk van tandarts De Reus overgenomen.

Hamid en Lezan - ze hebben eerder samengewerkt in andere praktijken - hebben de werkzaamheden van De Reus voortgezet onder de naam Tandartspraktijk Smilez.

Sinds kort kunnen patiënten met angst voor de tandarts desgewenst onder volledige narcose worden behandeld in de praktijk aan het Liliënthalplein in Stadskanaal. Ook patiënten van andere praktijken komen hiervoor in aanmerking, zodat ze weer met een 'stabiele mondsituatie' hun eigen tandarts durven te bezoeken.

Daarmee wordt een witte vlek in de wijde regio ingevuld. Nu is zo'n behandeling alleen mogelijk in een tandartspraktijk in Groningen en in Emmen of verder weg in het land.

Tandartsfobie

"Vier op de tien Nederlanders zijn bang voor de tandarts", vertelt Hamid. "Zeker 800.000 personen zijn zelfs zo bang dat ze door een tandartsfobie niet meer durven om een afspraak te maken. En dat terwijl we door de voortschrijdende ontwikkeling van de tandheelkundige techniek de pijn tijdens een behandeling steeds meer kunnen vermijden."

"Het gevolg is dat veel patiënten - die dringend tandzorg nodig hebben en daardoor veel pijn lijden - onder de radar blijven", vervolgt Hamid. "Je kunt je misschien wel voorstellen hoe een verwaarloosd gebit eruitziet als je vele jaren geen bezoek aan de tandarts hebt gebracht."

AIC Services

"Daarom is het nu mogelijk om bij Smilez onder volledige narcose te worden behandeld", vult Lezan aan. "Daarvoor werken we nauw samen met de specialisten van Anesthesia and Intensive Care Services (AIC Services). Het gespecialiseerde narcoseteam heeft veel ervaring met het behandelen van angstige mensen. De moderne middelen die worden gebruikt voor de narcose hebben vrijwel geen vervelende bijwerkingen als misselijkheid en overgeven."

De narcose wordt door de anesthesioloog toegediend in de behandelstoel. Na de behandeling door Hamid en Lezan wordt de patiënt wakker in de tandartsenstoel en vervolgens even naar een andere kamer gebracht waar hij of zij in alle rust verder bij kan komen. Na een half uur kan de patiënt meestal weer naar huis.

Begeleiding

"Voor alle duidelijkheid: de patiënt moet door een volwassene - bijvoorbeeld een familielid of een vriend - worden begeleid en mag niet alleen in de auto naar huis rijden of in de bus stappen", benadrukt Hamid. "Maar dat wordt allemaal uitvoerig besproken tijdens een vrijblijvend intakegesprek, waarin ook informatie over het kostenplaatje wordt gegeven. Dan wordt vanwege het toedienen van narcose ook gekeken naar de gezondheid van de patiënt. Het kan gebeuren dat vanwege ernstige medische klachten een behandeling onder narcose helaas niet mogelijk is."

Opluchting

De eerste patiënten zijn inmiddels onder volledige narcose behandeld in de praktijk in Stadskanaal en bovendien staan binnenkort enkele gesprekken gepland in de agenda.

"Van jong tot oud. Zoals een meisje van dertien jaar en een man van zeventig jaar. De behandeling duurt gemiddeld twee uur, maar het gebit 'staat daarna weer volledig op de rails'. Patiënten laten zich echt niet voor de lol onder een volledige narcose behandelen, maar soms is het de enige mogelijkheid om een eind te maken aan de angst, en weer met een schone lei te beginnen. En het is mooi om te zien hoe opgelucht en blij ze zijn, als ze na het wakker worden in de spiegel kijken en het resultaat bewonderen."

Paul Abrahams