Wat de gek ervoor geeft: Brum

Wat de gek ervoor geeft is een wekelijkse rubriek over eigenaardige items uit Veendam en Midden-Groningen met een bijzonder verhaal. Van kringloopschatten tot zelfgemaakte pronkstukken, afdankertjes en erfenissen: alles heeft een prijs maar ook zeker een geschiedenis!

We moeten er even voor rijden, maar dan hebben we ook wat: oog in oog staan met Brum! Hoogezandster Loes Wolvekamp biedt de in hoogte verstelbare kinderoliepompstoel op kruisvoet aan via Marktplaats, voor 250 euro. Sinds een maandje hebben Wolvekamp en haar man kapsalon Crehaartief in Hoogezand uitgebreid met een vestiging in Winschoten en daar doet het autootje na vijf knipjaren nu dienst als pronkstuk.

"Ja, Brum! Hij lijkt er sprekend op, alleen de oogjes missen", legt Wolvekamp het geuzennaampje van de knipstoel voor de allerkleinsten uit. Bij wie nu niet meteen een belletje gaat rinkelen: Brum is een Brits kinderprogramma over een klein oldtimer-autootje dat van 1991 tot 2002 is uitgezonden. Brum gaat in iedere aflevering op weg naar de grote stad om daar avonturen te beleven. "Brum de auto helpt iedereen, schiet iedereen te hulp. Hij helpt mensen en dieren in nood", vertelt de eigenaar terwijl ze met haar hand over de motorkap strijkt.

Hoe Wolvekamp het dan toch over haar hart kan verkrijgen het autootje weg te doen waarin zoveel kinderen talloze denkbeeldige kilometers hebben gereden? "Ik ben niet zo van de kinderstoeltjes. Kinderen worden daar erg door afgeleid. In Brum zijn ze continu aan het racen en dat knipt wat lastiger. Ik ben een beetje een strenge kapster die zegt: het moet allemaal niet te leuk voor de kindertjes. Het is ook wát als je ze in iets leuks te spelen zet en je mag er niet mee spelen, dat vind ik altijd.. heel tricky."

Wanneer Brum definitief de kapsalon uitrijdt, betekent dat overigens niet dat kinderen niet langer welkom zijn bij Crehaartief. "Iedereen is welkom, iedereen!" zegt Wolvekamp enthousiast. Brums opvolger wordt een "saai zwart knipkussen waar zowel baby’s op kunnen worden vastgehouden als grotere kinderen zelf op kunnen zitten. Ouders zetten meestal een telefoontje voor ze neer: dat knipt net even wat makkelijker."

De nieuwe eigenaar zou aan Brum een leuk pronkstuk kunnen hebben, eventueel met een mooie grote plant op het zitje. Verder kunnen de vier schroeven waarmee het autootje vastzit aan de kapperspoot er uitgehaald worden en dan heb je er een stevige trapauto aan. "Ik vind het belangrijk dat-ie een goed plekje krijgt en net zo aanbeden wordt als bij ons."

Toch ziet Wolvekamp stiekem het liefst dat een iets minder strenge kinderkapper Brum overneemt: "Het mooiste zou natuurlijk tóch een plekje zijn in een kinderkapsalon, waar ze een apart gedeelte hebben voor kindertjes. Het gordeltje werkt niet maar kinderen moet je eigenlijk ook niet vastzetten. Brum is dus geschikt voor kindjes vanaf een jaar of twee, die echt goed zelfstandig kunnen zitten. En sturen." Wolvekamp moet lachen: "En succes dan met knippen."


Gerelateerd nieuws