Wat de gek ervoor geeft: De pannenkoekplant

‘Wat de gek ervoor geeft’ is een rubriek over eigenaardige items uit Veendam en Midden-Groningen met een bijzonder verhaal. Van kringloopschatten tot zelfgemaakte pronkstukken, afdankertjes en erfenissen: alles heeft een prijs maar ook zeker een geschiedenis! Vandaag: in aflevering 3: De Pannenkoekplant.

,,Ik had helemaal niks met planten", steekt Sanne Christjans van de plantenbieb in Veendam van wal. Haar vriend daarentegen, opperde bij het zien van haar studentenkamer aan de Vredenrustlaandat ze er maar een paar moest kopen. En dus liepen ze niet veel later samen bij Tuinland. ,,Neem deze maar; dit zijn planten die niet veel water nodig hebben, die gaan niet gauw dood." Hij kreeg gelijk: Sanne hield de planten in leven. En dat niet alleen: al het groen gedijde goed. Er moest gestekt worden.

Tegelijkertijd verspreidde het coronavirus zich door Nederland. We werden gedwongen om ons meer in huis op te houden. Sanne stekt zich tijdens deze intelligente lockdown een ongeluk en raakt verslaafd aan het tuinieren binnen vier muren. Via Pinterest en Instagram komt ze zaden- en stekkastjes in Amerika tegen. Ze besluit haar overdaad aan gestekte plantjes en zaadjes ook aan anderen aan te bieden, in een heuse plantenbieb. ,,De meeste mensen hebben aardappelkistjes bij de deur staan. Wij hebben een format van een minibieb genomen en zo de plantenbieb gemaakt."

Er volgt een eigen Instagram- en Facebookaccount voor de plantenbieb. ,,En toen kreeg ik een berichtje van een meisje dat zei; ik wil wel een plant met je ruilen! Deze pannenkoekplant kreeg ik van haar." Het is een indrukwekkend exemplaar, je zou er met gemak tien stekjes uit kunnen halen. ,,Haha iedereen wil die plant hebben.‘Oh, mag ik een stekje?’ vragen ze dan. Maar nee, deze wordt niet gestekt."

Een andere trots in de groene woonkamer aan De Kleine Vaartlaan 3D – Sanne en haar vriend wonen inmiddels samen en ook de bieb is meeverhuisd – is de zwarte zamioculcas. ,,Die mevrouw belde aan en toen dacht ik: oh die plant is zo mooi maar ook heel duur! Dus die hebben we zelf gehouden. Hij is echt zwart-zwart, het is de black raven. Als-ie een beetje te stekken is, dan plaats ik ook weer een stekje in de bieb."

Terug naar de uit de kluiten gewassen pannenkoekplant. Is er misschien een andere plant waarvoor die weggaat? „Ik denk het niet, want dat meisje van Instagram heeft wel echt gezegd: ‘je moet er supergoed voor zorgen want het is een erfenis van mijn tante’. Dus deze gaat echt. Niet. Weg.”

De black raven als ruilmiddel zet haar wel aan het denken: „Wat ik nog graag zou willen”, Sanne haar ogen beginnen te glinsteren, „is de monstera variegata. Die met die gaten erin en met wit. Die is echt zo gaaaf! Maar ook 125 euro. Dus als mensen die in huis hebben, mogen ze bij me langskomen, ja!”

Of haar vriend het daar mee eens is, weet Sanne eigenlijk niet. Hij is stiekem dol op de zwarte zamioculcas. Hopelijk hoeven Sanne en haar plantenbieb na een ruil als deze niet nog eens te verkassen.

Annegriet Renfurm-Wijchers

Heeft u ook iets bijzonders in huis of wellicht iets geks in de buurt gespot? Tip ons via hskrant@ndcmediagroep.nl.


Gerelateerd nieuws