Wat de gek ervoor geeft: De gitarist van schroot

‘Wat de gek ervoor geeft’ is een rubriek over eigenaardige items uit Veendam en Midden-Groningen met een bijzonder verhaal. Van kringloopschatten tot zelfgemaakte pronkstukken, afdankertjes en erfenissen: alles heeft een prijs maar ook zeker een geschiedenis! Vandaag in aflevering 4: De gitarist van schroot.

„Je krijgt er niks voor: oud ijzer is 4 cent per kilo. Dus dan kan je er maar beter iets van maken.” Romke ‘Ronnie’ Sijtsma leidt ons rond door de tuin aan de Julianastraat 58 in Hoogezand, waar 25 kunstwerken van auto-onderdelen, gereedschap, kranen en stukjes fiets staan. „Denken aan de natuur speelt ook een rol. Afval is zonde om weg te gooien, je kan er leuke dingen mee doen en zo komt het niet in het milieu terecht.”

Sijtsma heeft 25 jaar lang als onderhoudstechnicus in een groot bedrijf gewerkt en is zanger en slaggitarist in een jaren 60 en 70 band. Naast muziek zijn dieren een dankbaar thema in zijn schrootkunst. En dus treffen we in de tuin een piranha aan van ijzer. Een gitarist. Kraanvogel. Vos. Bromvlieg. Haan. Miereneter. Ukelele. En een olifant. „Ik krijg wel eens een bod. Voor een groot beeld bijvoorbeeld 50 euro, maar daar doe ik het niet voor weg. Dat geld interesseert mij ook niet, dit heeft emotionele waarde.”

Tien jaar geleden en 25 beelden terug begon het als een grapje, vertelt Sijtsma. „De eerste? Die, van het oude motorblok van de kever. Toen die is kapotgelopen, heb ik hem geschilderd.”

We lopen terug naar voren, naar een van Sijtsma’s pronkstukken: ‘De gitarist’. „Ik speel gitaar en ja, dan komt er eerst een gitaar bij me op en dan een hoofd. Vaak maak ik een malletje van karton. Ik knip en plak er een model in en dan zoek ik er een stuk ijzer bij en slijp het daar uit.” Vervolgens kijkt de voormalig bouwtuigkundige wat hij in de schuur heeft liggen en dan is het passen en meten. Hij last alle onderdelen in elkaar en smeert het in met speciale olie zodat het niet verder roest. „Kijk, dít is gereedschap en dát een onderdeel van een map, zo’n klapper”, vertelt hij terwijl zijn wijsvinger langs het beeld gaat. „Dit is een autolager en het hoofd heb ik gemaakt van de deur van onze oude camper. Het onderste deel heb ik van de overbuurvrouw gekregen, dat komt uit een fabriek.”

Het hoofd van de gitarist is gebaseerd op de Moai; grote stenen beelden die vanaf de elfde eeuw uit vulkanisch gesteente zijn gehouwen op Paaseiland. Sijtsma heeft er een replica van in de tuin staan. „Die heb ik gekregen van m’n schoonpa voor m’n verjaardag, 10 jaar geleden.” Wat Sijtsma met het Paaseiland heeft? „Niks, eigenlijk. Hij vroeg: ‘Wat wil je voor je verjaardag?’ Doe maar een beeld, zei ik, en toen heb ik dit gekregen.”

Het doel is de tuin aan te pakken de komende tijd, zodat geïnteresseerden een kijkje achter het huis kunnen nemen. Het bordje ‘beeldentuin’ hangt alvast bij de oprit, het bordje ‘open’ ontbreekt nog. Maar ook tot die tijd zijn mensen al van harte welkom om de kunstwerken van oud ijzer te bewonderen. „Ja hoor, gewoon even aanbellen!”

Annegriet Renfurm-Wijchers

Heeft u ook iets bijzonders in huis of iets geks in de buurt? Tip ons: hskrant@ndcmediagroep.nl.


Gerelateerd nieuws