Voorkom diefstal van je tweewieler

Aangeboden door: slotenspeciaalzaak.nl

Of je nu een fiets, scooter of motorfiets hebt, het maakt niet uit; je wilt niet dat hij wordt gestolen! Gelukkig is er veel dat je kunt doen om diefstal van je tweewieler te voorkomen. Het begint allemaal met een paar goede sloten.

Wat is een goed slot?

Dat klinkt heel logisch, maar wat is nu eigenlijk een goed slot? Het aanbod en de variatie aan typen sloten en prijsklassen is enorm groot, dus welk slot kies je? Ga in ieder geval altijd voor een slot met een ART keurmerk. Dan weet je zeker dat jouw slot voldoet aan de eisen van je verzekering én dat hij niet eenvoudig onklaar gemaakt kan worden. Het ART keurmerk is er in vijf klassen. ART-2 is geschikt voor je fiets, ART-3 voor scooters en snorfietsen en klasse vier en vijf zijn voor motors. Kijk ook even in de voorwaarden van je verzekering welke klasse vereist is.

Merken

Wanneer een merk goedgekeurd is door de Stichting ART, weet je eigenlijk al dat het een goed slot is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan merken als Abus, Vinz, AXA, SXP, Oxford, Vector en Luma. Deze merken bieden sloten van het zwaarste type, geschikt voor motoren. Voor een fiets kun je denken aan de merken Abus, AXA, Vinz en SXP.

Juiste gebruik

Maar met alleen één goed slot ben je er nog niet. Het is veel beter om twee verschillende sloten aan te schaffen, zoals een slotenspeciaalzaak kettingslot en schijfremslot voor een motorfiets of een beugelslot en een kettingslot voor een fiets. Bovendien is het belangrijk ze op de juiste manier te gebruiken. Als je één slot gebruikt wat alleen maar door het voorwiel is gedaan en op de grond ligt, kan deze vrij eenvoudig worden doorgeknipt omdat men de grond als weerstand kan gebruiken. Het is veel moeilijker een tweewieler te stelen waarbij twee soorten sloten zijn gebruikt die hoog aangebracht zijn en waarvan minstens één aan een vast object bevestigd is. Een potentiële dief zal liever doorlopen naar een object dat gemakkelijker te stelen is, want:

  • Je tweewieler kan niet zomaar worden opgetild en in een busje of aanhanger worden geladen.
  • De grond kan niet als weerstand voor een betonschaar worden gebruikt.
  • Twee verschillende sloten zijn moeilijker en veel tijdrovender om onklaar te maken.

De parkeerplek

Ook de parkeerplek is een belangrijke factor. Zet je tweewieler in een schuur, garage of bewaakte stalling, indien mogelijk. Kan dat niet, kies dan voor een openbare plek waar veel mensen komen, die in de avond goed verlicht is. Heb je thuis geen afgesloten ruimte? Overweeg dan om een muuranker aan te brengen, zodat je jouw tweewieler altijd aan een 'vast object' kunt bevestigen. Let er daarnaast ook op dat je de sleutels opbergt op een plek waar ze niet voor het grijpen liggen. Je zal de eerste niet zijn die op die manier zijn dure motor zomaar 'weggeeft'!

Kortom, goede sloten op de juiste manier gebruikt, op een goede parkeerplek zorgen dat een dief jouw tweewieler laat staan!

Mocht je wel de pech hebben dat je fiets, scooter of motor wordt gestolen, dan kan je natuurlijk aangifte doen bij de politie.