Wat de gek ervoor geeft: De beschadigde helm

'Wat de gek ervoor geeft’ is een rubriek over eigenaardige items uit Veendam en Midden-Groningen met een bijzonder verhaal. Van kringloopschatten tot zelfgemaakte pronkstukken, afdankertjes en erfenissen: alles heeft een prijs maar ook een geschiedenis! Vandaag in aflevering 9: De beschadigde helm.

"Van kleins af aan al ben ik helemaal gek van de brandweer", vertelt Marc Bakker uit Hoogezand. "Mijn eerste brandweerauto kreeg ik toen ik een jaar of 6 was. Mijn oom Joop zat bij brandweer Groningen en daar liep ik als kind regelmatig rond."

Inmiddels is Marc 38 jaar, zit hij zelf ook bij de brandweer en is zijn verzameling brandweerspullen uitgebreid naar een vitrinekast in de woonkamer, een aparte slaapkamer vol verzamelstukken en een loods in Sappemeer. Daarnaast is hij aan het brandweermuseum in de Kleine Meersterstraat in Sappemeer verbonden, als oprichter en secretaris.

"In 2006 heeft de brandweer in Hoogezand een Ford F350 gekregen. Dat was de oude bedrijfsbrandweer van de papierfabriek, iets wat vroeger ook verplicht was. Die brandweerauto hebben we met zes man gerestaureerd en daarna ondergebracht in een stichting." Die stichting is in 2009 opgericht, daarna volgde de oprichting van het brandweermuseum en in 2012 kreeg dat een onderkomen in de Kleine Meersterstraat.

Marc zijn 2-jarige zoon Levie vindt het hele brandweergebeuren ook al mooi. "We gaan elke zondagmorgen even naar het museum, en dan mag hij overal even op zitten. Ja, dat vindt-ie leuk." Dan, lachend: "Hij heeft ook eigenlijk geen keus."

Volgend jaar zit Bakker alweer 20 jaar bij de brandweer in Hoogezand. De gasexplosie in 2004 aan de Woldweg in Kropswolde heeft in al die tijd de grootste indruk op hem gemaakt. Samen met een collega belandde hij tot zijn middel in het puin. "Nee, dat vergeet je niet weer. Ik heb altijd gezegd dat ik beroepsbrandweerman wilde worden, maar dat hoeft nu van mij niet meer."

We kijken rond in zijn brandweerkamer. Een van de items die ons opvalt, is een gele helm. "Ja, dat is wel een leuk verhaal", zegt Bakker. Hij vertelt dat hij via Facebook contact kreeg met Colin Fisk, een voormalig brandweerman op leeftijd uit het Engelse Suffolk. "En die man is vorig jaar september met het 10-jarig bestaan van het brandweermuseum speciaal hier naartoe gekomen om kennis met mij te maken en het museum te zien. En hij heeft het er nog steeds over. Toen al zei hij tegen mij: mijn oude brandweerhelm mag je wel hebben."

De gele helm maakte de oversteek twee maanden terug, vergezeld door een brief. ‘Dear Marc, here is the fire helmet I used to wear in Suffolk Fire service until I retired on sick leave in 1996. I have not cleaned it, it still has many battle marks from many emergencies.’ "Ja, mooi toch? De krassen zitten er ook nog precies zo op want ik maak een helm niet schoon. Ja, afstoffen op den duur wel, maar verder niet."

Over mooi en beschadigd gesproken: dat eerste brandweerautootje; krijgt Levie dat wanneer hij 6 jaar is? "Nee echt niet! Zolang ik leef, is het van mij. En als ik doodga moeten ze maar kijken. Dan verkopen ze het maar. Of schenken ze het aan het brandweermuseum, dat mag ook."

 

Annegriet renfurm-Wijchers

Heeft u ook iets bijzonders in huis of wellicht iets geks in de buurt gespot? Tip ons via hskrant@ndcmediagroep.nl en veendammer@ndcmediagroep.nl .

 


Gerelateerd nieuws