Vroeger en Nu (123) | Noorderpark in Hoogezand

HOOGEZAND We beginnen het nieuwe jaar in de Van Linschotenstraat in het Noorderpark in Hoogezand. De wijk Noorderpark is gelegen tussen de Hoofdstraat, de Kerkstraat, het Winschoterdiep en de Winkelhoek. De wijk is gebouwd in de periode van 1950 tot 1965.

De opbouw van de wijk bestaat voornamelijk uit laagbouwwoningen, zowel vrijstaand, twee-onder-een-kap als rijtjeswoningen. Een gedeelte van de wijk bestaat uit portiekflats. Aan de noordzijde bevindt zich een strook industrie langs het Winschoterdiep. Het flatgebouw van 18 etagewoningen uit 1953, te zien op de oude foto, was de eerste flat in de toenmalige gemeente Hoogezand - Sappemeer. Het was een goed voorbeeld van modernistische architectuur van architect G.J. Wichertjes uit Sappemeer.

Op de nieuwe foto zien we gewijzigde raampartijen en entrees en we zien, dat het gebouw thans praktisch onbewoond is. De flats aan weerszijden van de middelste flat zijn vanaf 1963 gebouwd. Deze straat dankt zijn naam aan Jan Huygen van Linschoten, geboren rond 1562 in Haarlem. Jan Huygen was een avontuurlijke jongeman. Op zijn zestiende besloot hij zijn toenmalige woonplaats Enkhuizen vaarwel te zeggen en zijn twee broers achterna te reizen naar Spanje en Portugal, om daar het vak van koopman te leren. Hij wilde echter meer van de wereld zien: exotische landen en vreemde volkeren.

In 1581 kreeg hij de kans om als secretaris in het gevolg van de nieuwe aartsbisschop van Goa, een Portugese kolonie, naar India te reizen. Weinig Nederlanders maakten in die tijd zulke verre reizen. In India verzamelde Van Linschoten allerlei informatie over de handel in Aziatische producten. Toen hij in 1592 in Enkhuizen terugkeerde, stelde hij twee boeken samen: één over de route, die men moest volgen om in Oost-Indië te komen en één over alle producten, die daar te verkrijgen waren.

www.historische-vereniging-hs.nl

Wim A.H. Rozema