Vertier zonder Vermaak

SAPPEMEERVermaak is er niet. Door corona zijn er geen evenementen of uitjes meer zoals we gewend zijn. Veel mensen trekken d’r op uit voor een goede wandeling. Maar wat doen we nog meer? In de rubriek vertellen mensen uit Hoogezand en omstreken over hun hobby.

In deze aflevering ben ik op bezoek bij de 55-jarige Arie Pronk uit Sappemeer.

Arie, wat doe je qua werk? „Ik ben twee dagen per week als vrijwilliger aan het werk bij kledingbank Maxima. Ik ben afgekeurd nadat ik in 2012 een zwaar herseninfarct heb gehad.

Wat heftig. Wil je daar iets meer over vertellen? „Ik weet het nog als de dag van gisteren”, vertelt zijn partner Richard. „Het was de laatste mooie zomerdag, 25 september. We zouden de tuinset opruimen voor de naderende herfst. Arie kwam vervolgens binnen in winterkleding en kwam niet meer uit zijn woorden. Toen wist ik genoeg. Binnen onafzienbare tijd kwam de ambulance en lag hij in het ziekenhuis. Hij raakte in coma waar hij gelukkig uit is gekomen. De vraag was toen wel, hoe komt hij er uit?”

 „Ik was aan de rechterkant volledig verlamd”, vervolgt Arie. „De grote vraag was toen ‘hoe nu verder?’ Ik kwam in het Beatrixoord terecht en stelde mezelf ten doel weer te willen lopen en praten. Een Pronk is een Pronk en ik ga d’r voor, zo heb ik er altijd in gestaan. Ik was toen midden 40. Na 4 maanden knokken kwam ik weer thuis. De nasleep is dat ik te kampen heb met afasie, mijn arm kan ik niet gebruiken en dat mijn been ook minder goed meekomt.”

In het ziekenhuis werd overigens ook de oorzaak ontdekt: endocarditus. Een bacterie die zich nestelde op de hartkleppen van Arie. Na een 7 uur durende open hart operatie kreeg hij kunst-hartkleppen.

Toen kwam je thuis. Hoe ben je toen je tijd gaan invullen? Dat was de start van mijn grote hobby. Jan van Haasteren puzzels. Met kerst kreeg ik van mijn oudste zus een combidoos van Jan van Haasteren cadeau. Ik was meteen verkocht! Ik word er erg rustig van.”

Specifiek Jan van Haasteren, of ook andere puzzels? „Nee alleen Van Haasteren. Het is eigenlijk een hobby van ons beide geworden. Ik maak ze en Richard verzamelt ze. Inmiddels hebben we er 627 waarvan ik 80 procent heb gemaakt.” (vers geteld op de dag van het interview). „Ja ik moet ze gewoon hebben. Ebay is hiervoor fantastisch! Dagelijks speur ik het internet af, maar ooit vonden we ook een hele mooie in de Action in het buitenland. Jaarlijks verschijnen er ongeveer drie nieuwen”, vult Richard aan. „Ook bezoeken we hiervoor stripbeurzen en fandagen. We hebben Jan himself ook al een paar keer ontmoet.”

Hebben jullie ze allemaal? We missen er 4. We hebben echter ook dozen uit bijvoorbeeld Australie, Spanje en Japan. Dezelfde afbeelding als de Nederlandse doos, maar dan is de stans of de naam net even anders. Ja, moeten we ook hebben! En sommigen blijven ook echt in het plastic.”

Wat is er zo leuk aan juist deze puzzels? „ De tekeningen zijn ontzettend mooi. Steeds weer terugkerende karakters zoals de haaienvin, het oude echtpaar, Sinterklaas, de krab en de schildpad. Je blijft kijken, heel komisch zijn ze.”

Heb je ook favorieten en minder leuke? De promotiepuzzel voor Bokma, een van de oudste. Dat is een van mijn favorieten. Prachtige tekening. Hij hangt hier ook in de woonkamer. En minder leuk vind ik de Jan van Haasteren studiopuzzels. Je ziet meteen dat hij deze niet zelf heeft gemaakt. De puzzels van 1 specifieke tekenaar uit de studio vinden we echt minder. Veel fans met ons trouwens.”

Heb je ook bepaalde puzzeltechnieken? Ik sorteer eerst alles uit. Het minst leuke. De kantjes eerst en dan vervolgens de objecten en de poppetjes.”

 Nog leuke doelen met het puzzelen Arie? Ja, ik wil wel een keer meedoen aan het NK puzzelen met mijn zussen. We puzzelen allemaal, vroeger al. In de voortent op de camping zelfs. Andere toeristen kwamen regelmatig een kijkje nemen hoe ver we al waren.”

Jessica Bosma - Koning