Volledig restafvalvrij leven: het lukte in een huishouden

HOOGEZAND Het zit d’r op voor de deelnemers aan 100-100-100, het project van de gemeente Midden - Groningen waarin 100 huishoudens 100 dagen lang werden uitgedaagd om 100 procent restafvalvrij te leven. Afgelopen vrijdag werd het project afgesloten middels een livestream waarin ook de winnaars bekend waren gemaakt.

Wethouder Peter Verschuren en afvalcoach Wilma Kruit gaven in een lege Vredekerk hun presentaties ter afsluiting van het project. „Wij zijn in oktober gestart met 85 deelnemers op ons platform”, blikt Kruit terug. Binnen de eigen gelederen zocht de gemeente er nog een aantal deelnemers bij om toch die 100 te halen. Dat lukte ruimschoots en met elkaar voerden ze weekopdrachten uit.

Zo werd er onderzocht waar in huis het meeste afval ontstond. De keuken kwam hier als ‘winnaar’ uit de bus. Het krijgen van inzicht bracht weer met zich mee dat er tips over en weer vlogen op het online platform speciaal aangemaakt voor de deelnemers. Er kwamen allerlei ideeën op het gebied van recyclen naar boven. Van kliekjesecepten tot aan het inzamelen van doppen of elektrische apparaten voor het goede doel. Alles om maar minder afval te produceren. 

Na 50 dagen produceerden de deelnemers gemiddeld nog 0,7 kilo afval per persoon per week. Ten opzichte van het gemiddelde van 4,7 kilo in de gemeente een hele prestatie. Na de 100 dagen wist de groep het terug te brengen naar gemiddeld 0,6 kilo.

„Het is één familie gelukt om helemaal afvalvrij te leven. Zij zijn dan ook de winnaars van dit project. De familie Roeffel uit Slochteren. Om te voorkomen dat ze volle stofzuigerzakken produceerden, zijn ze overgestapt op louter dweilen. En de grootste afvalpost vormden bij hen de koffiecupjes. Hiervoor hebben ze zelfs een ander koffieapparaat aangeschaft”, bejubelt Kruit de familie. De familie Koolen eindigde met 0,46 kilo op de tweede plaats en met 0,59 kilo werd Ilse Oskam derde. 

Peter Verschuren sloot de digitale presentatie af met de oproep aan de deelnemers een panel te gaan vormen. „Samen gaan we verder en ik hoop dat er gezinnen zijn die zich opgeven voor het panel. Met elkaar kunnen meedenken over het besparen van afval en tips geven aan elkaar.”

Jessica Bosma - Koning