Dierenarts uit Schildwolde stelt dierenhouders gerust: Dierenarts is geen vitaal beroep, maar wij helpen ook bij avondklok

Dierenzorg gaat altijd door, ondanks de avondklok. Dierenartsen mogen voor noodzakelijke dingen ‘s avonds en ‘s nachts aan het werk.

Dierenartsen zijn niet betiteld als vitaal beroep. ,,Maar wij mogen na het ingaan van de avondklok wel noodzakelijke zorg verlenen’’, zegt Fred Smit van Dierenartsenpraktijk Schildwolde. ,,Een ziek paard of huisdier moet geholpen. Overdag, maar ook ‘s avonds en ‘s nachts."

De praktijk leert dat dierenhouders niet voor de flauwekul een beroep doen op dierenartspraktijken, zeker niet als het duurdere avondtarief geldt. Diergeneeskundigen kunnen met een eigen verklaring na 20.30 uur op pad voor ziek vee en paarden met problemen.

Ook met kleine huisdieren naar de dierenarts

Eigenaren van kleine huisdieren als honden, katten en konijnen kunnen als het nodig is na 20.30 uur naar een dienstdoende dierenartsenpraktijk. De meeste praktijken werken samen met collega’s in de regio en verdelen avond- en weekenddiensten.

Smit: ,,Als je ‘s avonds als dierenhouder naar de praktijk gaat, moet je via internet een verklaring downloaden en daarop invullen dat je op pad gaat en waarom.’’

Mocht iemand staande worden gehouden door de politie, dan is duidelijk aan te tonen dat iemand met een geldige reden tijdens de avondklok op straat is.