Wat de gek ervoor geeft: Boomhut vol broers

'Wat de gek ervoor geeft' is een rubriek over eigenaardige items met een bijzonder verhaal. Van kringloopschatten tot zelfgemaakte pronkstukken, afdankertjes en erfenissen: alles heeft een prijs maar ook zeker een geschiedenis! Vandaag in aflevering 14: Boomhut vol broers

Wie boodschappen doet aan De Pleiaden in Woldwijck, is het misschien al eens opgevallen: de boomhut van Nadeisha haar zonen Deashawn (9), Keyano (6) en Naighel (5). Een jaar geleden verrees het bouwwerk in hun achtertuin aan de Melkweg in Hoogezand. "Keyano wilde vorig jaar maart heel graag een boomhut en mijn broer Bram was vrij en had toevallig een paar houten planken liggen en is toen begonnen."

Aan dat hout werden nog meer planken toegevoegd die ze bij anderen mochten afhalen, oude zonnepanelen zetten ze in als dak en de glijbaan en schommels kreeg Nadeisha van collega’s. De geverfde platen met teksten als ‘Terug naar het begin’ komen van een project op de praktijkschool waar Nadeisha docent is, gemaakt door scholieren voor het gelijknamige Groningse muziek- en kunstfestival. Een verantwoord recycleproject, al met al.

Nadeisha werd groot op Curaçao en kwam in 2002 naar Nederland om de Pabo-opleiding te volgen. Zelf had ze vroeger geen boomhut, maar dat had ze zeker gewild. "Toen we er net mee bezig waren, dacht ik: het is inderdaad leuk! In het begin waren de ramen nog open en kon je vanaf die plek naar buiten kijken. De jongens gingen er chillen en spelen op hun eigen plekje."

Het is bewonderenswaardig hoe ze elke vierkante meter van haar bescheiden tuin benut. Ze lacht om mijn observatie. "Ik woon heel fijn hier. Het is een rustige buurt maar ik vind het wel klein. Dus dan moet je zelf dingen bedenken hoe je wel buiten kunt zijn. Want daar zijn we echt van, vooral zomers. En met een boomhut speel je toch buiten, dat is mooi."

Doordat Nadeisha alle materialen gratis verzamelt, duurt het allemaal wat langer. "Mijn vader Stanley is timmerman. Hij zit nu in een verpleeghuis maar als hij komt, geeft hij aan hoe iets moet of beter kan." Opa’s commentaar beperkt zich echter niet tot technische aanwijzingen. "Op een gegeven moment zei hij tegen mijn broer: ‘Als het nog langer duurt, gaan de jongens het zelf maken.’"

Het wakkert een vlammetje aan bij haar zoons, want Deashawn snelt de trap op en laat trots zien waar hij met een boor iets aan de boomhut mocht toevoegen. "De schommel!", "de glijbaan!" en "het balkon!" antwoorden de jongens daarna beurtelings op de vraag wat ze het mooist vinden aan hun familiecreatie. Samen met Keyano vertelt Deashawn welke plannen ze verder nog voor hun mini mancave hebben. Naast ramen en en een deur moet er een bank komen. "Én een televisie!"

Nadeisha kijkt vertederd naar haar jongens. „Helaas moest mijn broer weer aan het werk, dus het is nog niet af.”

Bram, mocht je dit lezen: je wordt gemist. En er staat een boomhut te wachten op je. Met drie neefjes die daar hele goede ideeën voor hebben.

 

Annegriet Renfurm-Wijchers

 

Heeft u ook iets bijzonders in huis of wellicht iets geks in de buurt gespot? Tip ons via hskrant@ndcmediagroep.nl en veendammer@ndcmediagroep.nl 

 


Gerelateerd nieuws