Minibieb vol boeken over rouwverwerking geopend in Sappemeer

SAPPEMEER Schrijver en dichter Gerard Rozeboom heeft een bijzonder minibiebje in zijn voortuin geopend. Het zogeheten Troost met Boeken kastje bevat leesvoer louter over rouwverwerking en troost.

Met de bijzondere minibieb wil Rozeboom mensen steunen die te maken hebben met verlies. „Mijn ouders zijn beide jong overleden”, begint Rozeboom te vertellen. In 2001 mijn vader en mijn moeder in 2004, ik was toen 19 jaar. Dus ik weet als geen ander hoezeer je dan steun kunt gebruiken. Iets tastbaars zoals een boek, kan helpen bij het verwerken van het verlies.”

Om de kast mogelijk te maken, zette de schrijver uit Sappemeer een crowdfunding op. Hiermee werd de kast aangeschaft en een lokale bouwmarkt sponsorde een houten paal waarop de kast bevestigd is.

De kast is inmiddels gevuld met diverse boeken met allen dat ene thema: troost en rouwverwerking. Rozeboom benaderde diverse schrijvers uit de regio. „Allemaal auteurs waarvan ik wist dat ze over dit thema een boek hebben uitgebracht. Zo staat er bijvoorbeeld een boek in van Nicolien Groeneveld uit Hoogezand. Zij schreef een boekje over rouwverwerking speciaal voor kinderen. Maar ook heb ik een boek gekregen van Hella Van der Weist. Zij presenteerde ooit het het televisieprogramma Ik Mis Je op de EO. Ik heb haar via Facebook benaderd en verteld over mijn minibieb waarop ik een gesigneerd exemplaar van haar kreeg toegestuurd. Heel bijzonder”, glimlacht Rozeboom.

De kast is inmiddels geopend en Rozeboom heeft het geheel met zorg ingericht. Naast de boeken heeft hij een vaasje bloemen en een mandje gevuld met waxinelichtjes in de bieb gezet. „Mensen die daar behoefte aan hebben, kunnen een kaarsje meenemen voor thuis. Een stukje extra troost. En ook heb ik er een gedichtje van mijzelf ingezet. Deze schreef ik al eerder voor de jaarlijkse herdenking Licht om te Gedenken op de Stille Hof.”

Op de zijkant heeft Rozeboom de spelregels geplakt: twee boeken per keer lenen en wel graag weer terugbrengen. „En natuurlijk mogen mensen ook boeken inbrengen wanneer ze binnen het thema passen. Graag zelfs!”

De kast is te vinden aan de Popko Bielstraat 16 in Sappemeer.

Jessica Bosma