Wat de gek ervoor geeft: Op reis met Ganesha

'Wat de gek ervoor geeft' is een rubriek over eigenaardige items met een bijzonder verhaal. Van kringloopschatten tot zelfgemaakte pronkstukken, afdankertjes en erfenissen: alles heeft een prijs maar ook zeker een geschiedenis! Vandaag in aflevering 15: Op reis met Ganesha

Auto’s in de Julianastraat verstoppen zich onder een laagje sneeuw, de dakpannen zijn er bedekt en ook de weg zelf is in het wit gestoken. Misschien valt camperbus Ganesha, veilig geparkeerd onder een afdakje, nu wel nog meer op dan anders. Rachel Hiemstra uit Hoogezand beschilderde de van oorsprong crèmekleurige Mercedes 508 camperbus uit 1979 afgelopen zomer met de hindoeïstische god Ganesha, voegde daar aan de andere kant een grote regenboog aan toe met daarin een vredesteken en een mandala, en plaatste achterop een levensboom.

"In Nederland is alles zo saai", verzucht Rachel. "Mensen lopen in het grijs en zwart en de huizen zijn allemaal hetzelfde zo’n beetje." Saai, zo zul je het bij Rachel, vriend Romke en hun 4-jarige zoon Noam niet snel noemen. Ganesha hippietrip, zoals de bus voluit heet en ook de aan de camper gewijde instagrampagina genoemd is, verkeert op hun oprit in goed gezelschap. Ze staat voor de garagedeur in zuurstoktinten met daarboven het bordje ‘artiesteningang’, achter een oranje met gele Volkswagen Kever en naast een houten minibieb die een leuk jasje kreeg van allerlei restanten verf.

Dat kleur, naast zuurstof, een eerste levensbehoefte is binnen het gezin, is duidelijk. Maar hoe de hindoeïstische god met het olifantenhoofd zijn intrede heeft gedaan? "Onze vorige bus, een Hanomag F20 Mercedes, was ook helemaal in kleurtjes, maar dan met bloemen. We wilden nu wat anders en kwamen bij het bedenken van een naam op Ganesh uit. Dan moet ze natuurlijk wel een beetje in dat thema." Alle ‘tierelantijntjes’ en het kleurrijke, trekt Rachel erg aan binnen het hindoeïsme. "En dat het leven eigenlijk niet ophoudt als je dood bent, dat vind ik interessant en mooi."

Ganesha is beschermheilige van reizigers, vertelt Rachel. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen, vult het wereldwijde web aan. Die bescherming, die heeft ze onderweg graag, Zeker nadat zij en Romke jaren terug een ongeval in Duitsland meemaakten waardoor hun busje volledig ingedeukt op een aanhanger naar huis werd gebracht.

Rachel kampt nu zo’n twee jaar met een hernia, maar "als het lichamelijk zou kunnen, zou ik het liefst richting Iran en India gaan, die kant op. De Hippie Trail rijden." Ondanks de rugklachten, lukte het haar de camper te schilderen. "De regenboog hebben we gemaakt door een schroefje met een touw eraan rond te trekken, met een kwast. Ganesha heb ik gemaakt door een raster van een tekening op de bus te plakken en het daarna te tekenen." Die techniek, hoe kom je erop? "Ooit moest ik dat op school doen bij tekenen. De rest heb ik nooit meer gebruikt, hoor: wiskunde, economie... Maar tekenen wel!"

Ganesha zelf staat sinds een paar weken stil, hoogstwaarschijnlijk door een filterbacterie. Wie weet neemt de god zijn taak als beschermheilige zo serieus dat het gezin daarom voorlopig de weg niet op mag. Hoe dan ook komt het goed, verzekert Rachel. "Romke is technisch genoeg om het weer op te lossen."

 

Annegriet Renfurm-Wijchers