Wat de gek ervoor geeft: Peerd van piepschuim

'Wat de gek ervoor geeft' is een rubriek over eigenaardige items met een bijzonder verhaal. Van kringloopschatten tot zelfgemaakte pronkstukken en erfenissen: alles heeft een prijs maar ook zeker een geschiedenis! Vandaag in aflevering 16: Peerd van piepschuim.

Wie als Grunneger voor het eerst door de Vrijheidsweg in Veendam rijdt, moet even knipperen met de ogen. Is het de vermoeidheid, wordt het tijd voor een bril? Maar nee, het staat er echt: het Peerd van ome Loeks. "Je ziet dat mensen af en toe stoppen en er bij gaan staan om foto’s te maken, dat is hartstikke leuk", zegt manager sales bij Destic Kunststoffen Harm Jan Dob.

Mensen die nu vrezen een lege sokkel voor het Hoofdstation van Groningen aan te treffen, kunnen gerust ademhalen: het betonnen Peerd van ome Loeks, ontworpen door Jan de Baat in 1959, staat nog steeds in Stad. Het Peerd in Veendam betreft een replica, gemaakt van 100 procent gerecycled piepschuim met een harde coating eroverheen, Polyurea genaamd. Dat zorgt ervoor dat het beeld geen vlam kan vatten en onderhoudsvrij blijft. "En als je piepschuim met polyurea behandelt, dan wordt dat keihard. Daar kun je met een moker op slaan; dat gaat niet kapot." Mijn ogen lichten blijkbaar op en verklappen mijn gedachten, want Dob vervolgt zijn verhaal met: "Je mag het proberen! Sterker nog: je mag het van een flatgebouw gooien."

Om van het piepschuim een Peerd te maken, heeft Destic een freesmachine van 4,5 meter lang, 2 meter breed en 4 meter hoog. "Daar kan een piepschuim blok in van 4 bij 2 bij 4 meter. Er zit een scanner bij waarmee wij een object kunnen scannen", legt Dob uit. Het apparaat scant het voorwerp, zet dat om naar een tekening en freest vervolgens het beeld uit. "Het Peerd van ome Loeks hebben wij in vier segmenten gemaakt, want die kan niet in een keer in de machine."

Destic begon 30 jaar geleden met het maken van kunststof houders voor suikerzakjes en roerstokjes bij het koffie-apparaat, tegenwoordig kan een uitdaging niet groot genoeg zijn. Soms letterlijk, want het 7 meter hoge beeld van Bartje dat twee jaar terug nog langs de A28 stond, is een product van Destic. Maar ook chemohouders voor ziekenhuizen, ramen in gevangenisdeuren en hufterproof coronaschermen voor Schiphol. "Maar we maken ook nog steeds de suikerbakjes en dat doen we nog steeds met heel veel liefde", zegt Dob.

Waarom er een tweede Peerd in Veendam staat? "Marketing Groningen vroeg ons: kunnen jullie een replica maken van het peerd van ome Loeks? Helaas bleek dat voor hen financieel niet op te brengen. Toen hebben wij gezegd: we vinden het zo’n uniek idee,  wij gaan het paard gewoon maken. En zodoende staat-ie hier al een aantal jaren."

Er zullen mensen zijn die een selfie hebben met het Peerd van Piepschuim en niet met die van beton. Toen het Stationsplein in Groningen van 2003 tot 2007 grondig werd gerenoveerd en het originele Peerd naar de opslag ging, heeft de replica van Destic de zaken even waargenomen. "Zet je hem naast de echte, dan zie je het verschil niet", zegt Dob trots.

 

Annegriet Renfurm-Wijchers