Vroeger en Nu (126) Westerbroek: Meesterslaan

WESTERBROEK We zijn vandaag in Westerbroek en we staan in de Hoflaan met de lens van onze camera gericht op de Meesterslaan. Op deze plek werd in 1927 een dubbele woning gebouwd, waarvan rond 1934 het rechter gedeelte werd ingericht als kruidenierswinkel. Daar begon de heer W. Mulder een klein winkeltje.

Mulder was niet de enige die toentertijd in Westerbroek het kruideniersbedrijf uitoefende. Er waren daar nog vier van die bedrijfjes. De eerste orders waren klein, zo lezen we in ‘Het Nieuws van het Centrafront’ van maart 1952. “Volle dozen is mij teveel”, zei Mulder, “want als je over veertien dagen weer komt, moet het worden betaald”.

Een goede eigenschap van Mulder om de controle te houden over de ontvangsten en uitgaven. Door de grote inzet van Mulder werd de omzet gaandeweg groter en het duurde ook niet lang voor er een aardige omzet werd bereikt. Na de Tweede Wereldoorlog trouwde zoon Marinus Mulder en hij nam de zaak over van zijn ouders. Dit deed hij samen met zijn vrouw. Het jonge paar bereikte na enige tijd een omzet van zo’n 1600 tot 1700 gulden per week. Voor die tijd een geweldige prestatie. In 1950 en 1963 werd de zaak uitgebreid en vergroot en in 1976 is deze ‘Centrawinkel’ gesloten.

‘Centrawinkels’ kwam je vroeger in het hele land tegen : In 1888 startte Jacob Fokke Schuitema aan het Damsterdiep in Groningen een winkel in levensmiddelen. In 1916 resulteerde dit tot het oprichten van de firma Gebroeders D. Schuitema. In 1931 nam Schuitema het initiatief om de inkoopkracht van twaalf grossiers verspreid over het land te bundelen. Dat samenwerkingsverband startte vanaf 1933 onder de naam ‘Centra’. In de jaren 1950, 1960 en 1970 groeiden Schuitema en ‘Centra’ fors.

Aan het eind van de jaren 1970 ging het met de groei echter een stuk minder hard. Doordat het economisch slechter ging, kozen klanten voor de meer voordelige concurrenten en Schuitema besloot een nieuwe koers te varen. Het bedrijf ontwikkelde de supermarktformule C1000. Vanaf 1981 werden de Centra winkels langzaamaan vervangen door C1000. De laatste Centra supermarkt sloot op 1 december 2001 haar deuren.

Ook de winkelformule C1000 hield door overname, een aantal jaren later, op te bestaan. Zo ook de C1000 aan de Hoofdstraat in Hoogezand, een handige en zeer gewaardeerde buurtwinkel, die ook werd overgenomen en een jaar geleden tot verdriet van de buurt definitief werd gesloten. Hierdoor werd er weer een leegstaand winkelpand toegevoegd aan de talrijke - reeds bestaande - in Hoogezand - Sappemeer …

www.historische-vereniging-hs.nl

Wim A.H. Rozema