Lyam met cadeautjes op toernee langs 4 zorgcentra

HOOGEZAND Hij had de dag van zijn leven. De 6-jarige Lyam Drenth ging in een heuse brandweerauto op pad om ruim 630 cadeautjes uit te delen aan de bewoners van diverse zorgcentra.

Twee weken geleden stond Lyam de hele dag met zijn vader in de snerpende kou warme chocolademelk te verkopen om van de opbrengst eenzame, oudere mensen in het zonnetje te zetten. Zijn actie werd echter zo’n groot succes dat Lyam niet alleen de mensen in de Burcht kon trakteren. Ook de senioren van het Voor Anker, Sint Josef en het Blauwborgje in Groningen kregen allemaal een cadeautje van de kleine Lyam.

Het contrast kon bijna niet groter zijn. Met bijna 30 graden temperatuursverschil werd Lyam afgelopen zaterdag bij de Hooge Meeren opgehaald door Marc Bakker secretaris van het Brandweermuseum in Sappemeer. Zij boden aan om deze dag te zorgen voor indrukwekkend vervoer. Uit zeven voertuigen koos Lyam de Mercedes 608 uit om op toernee te gaan. Maar voor het zover was, moesten eerst alle cadeautjes worden opgehaald bij de Etos. Daar heeft het personeel de afgelopen dagen keihard gewerkt om alle cadeautjes tussen het werken door in te pakken. „Ja wat een prachtige actie. Het was nog even spannend of we alle cadeautjes op tijd konden krijgen bij de leverancier, maar het is gelukt”, vertelt Marja Molema van de Etos.

De eerste stop was de Burcht. Nadat Lyam de cadeautjes stralend overhandigde aan Sylvia Westman van de afdeling Welzinn van de Burcht, zwaait hij door het raam naar een tweetal bewoonsters van het zorgcentrum. Een ontroerend moment wat meer dan eens laat zien wat de impact van corona op deze mensen is. Veilig maar alleen, wuivend vanachter het raam naar de buitenwereld.

Voordat Lyam verder ging, kreeg hij van Sylvia een mooie knuffel en een brief cadeau. Ook bij de andere zorgcentra wachtte de kleine held een warm onthaal. Zo kreeg hij nog een step cadeau en was hij de hele dag het stralende middelpunt.

Jessica Bosma