Deze 18-jarigen uit Midden-Groningen mogen voor het eerst stemmen. 'Veel mensen walgen van Thierry Baudet, maar ik vind hem een fantastische spreker'

Twan Molenkamp, Romy Dupon, Roshano Dewnarain en Aimée Verbeek wonen in Hoogezand en omstreken, zijn 18 jaar en mogen op 17 maart voor het eerst stemmen. Wat vinden ze daar van, hoe bereiden ze zich voor en hebben ze al enig idee door wie zij vertegenwoordigd willen worden in de Tweede Kamer?

Gezichtsbedekkende kleding

Romy Dupon uit Hoogezand studeert dienstverlener breed aan Noorderpoort in Winschoten. Dat ze op 17 maart haar stem mag uitbrengen vindt ze fijn, „omdat ik hierdoor het gevoel krijg dat ik ook inspraak heb op wat er gebeurt in ons land. Om mij voor te bereiden op mijn keuze heb ik gesprekken met mijn zus en mijn vrienden.”

Van hen kreeg ze de tip verschillende kieswijzers in te vullen. „Ik ben er achtergekomen dat ik het dilemma rondom gezichtsbedekkende kleding belangrijk vind. Ik ben van mening dat iedereen zich mag kleden zoals hij of zij wil. Ook vind ik het belangrijk dat gevangenisstraffen in vergelijking tot taakstraffen de overhand moeten hebben en dat het minimumjeugdloon hoger moet zijn dan de bijstandsuitkering. Ik denk dat dit mensen zal motiveren om aan het werk te gaan.”

Romy neigt naar partijen als D66 en de SP, maar is er nog niet volledig uit. „De PVV sluit daarentegen zeker niet op mij aan.”

 

Thierry Baudet

Twan Molenkamp uit Kropswolde zit in het examenjaar van de havo en vindt politiek zeer interssant. „Ik ben blij dat ik voor het eerst in mijn leven mag stemmen. Een belangrijk thema is het klimaat. Ik ben het vaak niet eens met de ideeën van Jesse Klaver. Ik snap niet dat GroenLinks voor immigratie is maar ondertussen wel de gasuitstoot wil verminderen in Nederland. In mijn ogen betekent meer mensen in Nederland ook gelijk meer uitstoot.”

Twan is begaan met ondernemers en maakt zich ernstig zorgen om hen. „Door de hoge belastingtarieven denk ik dat in de toekomst het starten van een onderneming minder aantrekkelijk wordt en dat alleen grote bedrijven de macht krijgen.”

Rutte houdt zich wat Twan betreft sterk „in de kritische en chaotische coronaperiode” en hij twijfelt tussen FVD, VVD of CDA. „Veel mensen walgen van Thierry Baudet (FVD), maar ik vind hem een fantastische spreker. Hij brengt sfeer in de Tweede Kamer en maakt politiek interssant.”

 

Kansengelijkheid

Roshano Dewnarain studeert geneeskunde en filosofie aan de RuG en is sinds zijn zestiende actief lid van GroenLinks. Een inclusieve samenleving, dat is waar hij voor staat. „Dat iedereen kan meedoen en de kans krijgt zichzelf te zijn.”

Naast het bestrijden van institutioneel racisme is kansengelijkheid voor Roshano erg belangrijk. „Het zou absoluut niet mogen uitmaken dat je uit een gezin komt dat het iets minder heeft. En als je kijkt naar de realiteit, vooral in onze gemeente, dan is dat wel zo. Bij mijn studie geneeskunde merk ik dat het niet alleen qua onderwijskansen maar ook voor je mentale en fysieke gezondheidskansen uitmaakt wie jouw ouders zijn. Dat zou niet mogen.”

Hij stemt op de Groningse GroenLinks-kandidaat Stephanie Bennett: „Ik vind de regionale spreiding en diversiteit in de Tweede Kamer erg belangrijk. Vandaar dat ik stem op een vrouw van kleur. Ze maakt zich heel sterk voor geestelijke gezondheidszorg en zet zich ook in tegen insititutioneel racisme; een idealere kandidaat bestaat er niet voor mij.” 

 

We zijn toch een samenleving?

Aimée Verbeek uit Hoogezand volgt de mbo-opleiding  medewerker marketing en communicatie en vindt het ‘best spannend’ maar ook ‘supergaaf’ dat ze mag stemmen. Ze denkt dat haar keuze wordt beïnvloed door haar ouders en vrienden. „Voordat mijn ouders gingen scheiden, woonden we in Harkstede in een best groot huis, hadden mijn ouders samen een goed inkomen en stemden ze op een wat rechtse partij. Want als je hard werkt voor je geld, waarom moet je dan meer belasting betalen?”

Nu woont Aimée met haar moeder en broertje in een rijtjeswoning in Hoogezand en hoort ze via haar moeder die werkt bij BWRI over hele andere situaties bij mensen thuis. „Ik ben het met haar eens dat we de mensen die het niet zo goed hebben, moeten helpen. We zijn toch een samenleving?”

Waren haar ouders niet gescheiden en woonde ze nog in Harkstede, dan had ze misschien rechtser gestemd. Goede zorg vindt Aimée belangrijk: „Niet 20 weken wachten op een psycholoog en ouderen moeten aandacht krijgen om de eenzaamhied te verkleinen.”

Ze stemt waarschijnlijk op D66: „Via PartijenWijzer scoorde ik daar 78 procent op.”