Minikringloop aan De Bovenkruier: van de opbrengst wil Bas (9) een Porsche kopen

Het was prachtig weer donderdag en Yvonne uit Harkstede greep daarop meteen haar kans. Kleding die haar kinderen niet meer droegen en spullen die onaangeroerd op zolder lagen, stalde ze uit op haar oprit aan De Bovenkruier. Tot groot genoegen van zoon Bas (9), die van de opbrengst een Porsche wil kopen.

“Ik heb twee kindjes en die worden groter en we hebben heel veel spullen bewaard en dachten: het is mooi weer, we gaan gewoon lekker een kraampje buitenzetten”, vertelt Yvonne. De ingeving komt niet zomaar. “Het is al de tweede keer. We hebben het vorige week ook gedaan en dat was een groot succes, dus we dachten: we gaan nog een keer naar zolder en meer ophalen en dat hebben we vanochtend hier neergezet.”

Zolder vol spullen

Nog geen uur nadat ze de oproep via facebook plaatst, arriveren we ter plaatse en is al een aanzienlijk deel van de spullen verkocht. Een vrouw loopt net weg met in haar armen een grote speelgoedtractor, er staan twee auto’s geparkeerd in de straat en een andere moeder wandelt met haar zoontje richting Yvonnes huis. Iedereen houdt netjes anderhalve meter afstand in de buitenlucht.

Regelmatig verschijnen op het prikbord van het dorp foto’s van tafels in de buitenlucht met daarop tweedehands spullen die voor een zacht prijsje of soms zelfs gratis mogen worden opgehaald. “Ja, er zijn meer mensen die hun zolder hier vol hebben liggen. Vorige week had ik hier ook mensen die zeiden: ‘Och, wij hebben ook zoveel spullen en dat kunnen we ook wel op deze manier gaan doen.’ Ik nodig jullie uit om dat te doen”, zei ik toen.

'Als het maar een Porsche is die kan rijden'

Yvonnes 9-jarige zoon Bas is inmiddels met zijn skelter komen kijken hoe de verkoop van zijn moeder vordert. Dat is niet zonder reden: “De opbrengst gaat in de spaarpot van de kindjes en die mogen daar weer nieuwe dingen van kopen”, legt Yvonne uit. “Ik ga een Porsche kopen”, vertelt Bas. Een specifiek model heeft hij niet voor ogen: “Nee, als het maar een Porsche is en als die maar kan rijden.”

Yvonne, lachend: “Nou, daar gaan we voor! Maar dan moeten we nog wel even wat verkopen.” Zijn er nog genoeg spullen en kunnen mensen volgende week ook nog een keer langskomen? “Ja hoor”, reageert Yvonne. “En de week erop ook nog wel!”