„Het voelt een beetje denigrerend naar onze mensen”

SAPPEMEER Met de versoepelingen die deze week ingaan, kan ook de EHBO Vereniging Sappemeer hun les- en examenprogramma voorzichtig weer gaan oppakken. „Gelukkig wel, want ook bij ons komt er nu niets binnen”, aldus Cor Uildriks voorzitter van het geheel.

Normaliter kent de vereniging een druk bestaan. Met een bestand van zo’n 1400 cursisten is er volop te doen aan bijscholing en herhalingscursussen. Daarnaast worden de vrijwilligers van de vereniging veelvuldig ingezet bij evenementen waaronder de Oranjemarkt en de Dag van het Park. Nu er niets wordt georganiseerd, is ook de inzet van vrijwilligers niet nodig. „En dat is jammer, want ook dat was altijd een mooie bron van inkomsten voor ons waarmee we lasten mee bekostigen”, aldus Uildriks.

Een doorn in het oog van Uildriks is het dan ook dat de vrijwilligers vooralsnog niet zijn ingezet op de priklocaties van de GGD. Volgens de voorzitter werkt de GGD uitsluitend met mensen van het Rode Kruis. „Na het ontvangen van je coronavaccin moet je een kwartier onder toezicht blijven. Iets wat goed past bij onze vrijwilligers. Maar vooralsnog komen we niet aan bod terwijl het zo mooi in ons straatje past.”

Wel is Uildriks onlangs benaderd door het Rode Kruis. „Ze zien hun poule aan mensen langzamerhand opdrogen en vroegen ons vrijwilligers te leveren, maar daar heb ik na een gesprekje voor bedankt. Zo moeten onze mensen zich dan inschrijven bij het uitzendburo, kregen ze een screening en een intakegesprek en na goedkeuren zouden ze een vergoeding gestort krijgen op hun eigen rekening. Allemaal voorwaarden die haaks staan om de manier waarop wij als vrijwilligers werken. Zo kan de vergoeding bijvoorbeeld alleen al gedoe opleveren met iemands eventuele uitkering. Daarnaast zijn alle baten bij ons voor de vereniging. Alleen op die manier kunnen wij voor een heel laag bedrag onze cursussen aanbieden. Want ons doel is nog altijd dat iedereen die dat wil een EHBO diploma moet kunnen halen. Mensen met een heel laag inkomen dus ook.

Daarnaast voelt het voorwaardenpakket met intakes en screenings wat denigrerend naar onze vrijwilligers. We hebben goed opgeleide mensen die prima aan de slag kunnen bij de priklocaties. Wel denk ik dat er in de nabije toekomst meer methodes en locaties worden opgezet en dan komen we vast alsnog aan bod. We houden het nog wel even vol maar het moet ook niet te lang meer duren voordat we weer aan de slag kunnen.”

Wat betreft de de cursussen is de club er klaar voor. De inrichting van de lesruimtes is volledig coronaproof. Ook zijn er plastic ledematen aanwezig die de deelnemers naar hartelust in het verband kunnen wikkelen in plaats van hun medecursisten.

Jessica Bosma