Wat de gek ervoor geeft: Tonny's telefoons

'Wat de gek ervoor geeft' is een rubriek over eigenaardige items met een bijzonder verhaal. Van kringloopschatten tot zelfgemaakte pronkstukken en erfenissen: alles heeft een prijs maar ook zeker een geschiedenis! Vandaag in aflevering 18: Tonny’s telefoons.

Zo’n twee tot drie keer per dag kijkt Tonny van Breemen uit Hoogezand even op Marktplaats, al tweeënhalf jaar lang nu. En vooruit, soms ook ’s nachts. Hij speurt het internet af op zoek naar de neon gele doorzichtige draaischijftelefoon, de T65. "Als ik die heb, dan is mijn collectie compleet."

Tonny zit aan de eettafel met daarop 25 oude draaischijftelefoons uitgestald. Vier jaar geleden begon de liefde voor deze apparaten. "Mijn vriendin en ik keken samen tv en toen was er een serie op, ik weet mijn God niet meer welke, maar daarin hing zo’n telefoon aan de wand en toen zei ik: ‘Goh, het is best wel leuk om zo’n ding te hebben’."

Dat enthousiasme komt voort uit een stukje jeugdsentiment. Tonny verhuisde op zijn tweede met zijn moeder vanuit Den Bosch naar opa en oma Van Dijk in Zuidlaren. Zij hadden café ’t Olle Stee en daar hing exact zo’n grijze wandtelefoon met draaischijf. "En ja, als ik naar die telefoon kijk, denk ik meteen weer aan m’n opa en oma in dat café, want daar heb ik echt een leuke tijd gehad, dat was geweldig."

Tonny speurt Marktplaats af en vindt er eentje. En daarna nog eentje, net even anders. Het doorzichtige model, een relatiegeschenk van de PTT. En dan de neonrode, waar maar 3500 van zijn gemaakt. "En nu is het helemaal uit de hand gelopen." Van één w-model (wand) is de verzameling inmiddels uitgebreid naar een collectie die naast w-modellen ook bestaat uit t-modellen (tafel) en i-modellen (inbouw).

Wie denkt dat alle grijze telefoons op tafel hetzelfde zijn, komt bedrogen uit: er is er eentje met een hoornversterker, een waarbij het zwarte drukknopje om iemand mee in de wacht te zetten rood van kleur is, Tonny heeft een grijze telefoon met een witte draaischijf en eentje met een zwarte draaischijf en er is een luxe model waarmee je met een druk op de knop kan zorgen dat degene aan de andere kant van de lijn even niets hoort. En er zit zelfs een ‘verboden telefoon’ tussen; de T65 met een kap erop. "Die is uiteindelijk verboden omdat de PTT bang was dat als je ophing, de hoorn toch niet goed afsloot."

Zijn topstuk? „De zwarte T65, die is superzeldzaam. Voor verzamelaars is dat echt het Mekka." De telefoon betreft een speciale uitgave die alleen in augustus 1986 is gemaakt. Een Leidse verzamelaar waar Tonny contact mee heeft, probeert het model te documenteren. Op dit moment heeft hij er slechts 25 geteld. "En het kan maar zo zijn dat er maar 100 van gemaakt zijn, want die zijn echt verschrikkelijk moeilijk om aan te komen.”

Uiteindelijk wil Tonny een van zijn telefoons aansluiten in huis, om mee te bellen. "Ja, dat lijkt me echt heel gaaf.” De wandtelefoon waarmee het allemaal begon misschien, de ‘verboden telefoon’ of toch de zwarte? „Ik denk dat het de zwarte wordt, dat is echt mijn lieveling."

Als de collectie eenmaal compleet is, komt er een vitrinekast. Koop er alvast maar eentje en lijst dit artikel mooi in, Tonny. Hopelijk volgt de neon gele T65 draaischijftelefoon door deze sluipoproep daarna snel.

 

Annegriet Renfurm-Wijchers

 

Heeft u ook iets bijzonders in huis of wellicht iets geks in de buurt gespot? Tip ons via hskrant@ndcmediagroep.nl of veendammer@ndcmediagroep.nl.