Wat de gek ervoor geeft: Aap als attractie

‘Wat de gek ervoor geeft' is een rubriek over eigenaardige items met een bijzonder verhaal. Van kringloopschatten tot zelfgemaakte pronkstukken en erfenissen: alles heeft een prijs maar ook zeker een geschiedenis! Vandaag in aflevering 22: Aap als attractie

Een betonnen beeld van een herdershond, een bronzen Buddha of een kleurrijke kunststof kabouter: ze zijn al bijna net zo normaal als de bakstenen van het huis waar ze bij staan. Een beeld dat nog wel altijd de aandacht trekt van voorbijgangers aan de Borgweg in Westerbroek, is de aap van de familie Dittrich. Dikwijls stappen fietsers met kinderen af en bellen aan met de vraag of de koters met de chimpansee op de foto mogen.

Ook ik druk op de bel. Het beeld blijkt een aankoop van zoon Bas te zijn, die zelf in Heiligerlee woont. Een paar weken later sta ik daarom opnieuw op de stoep bij de familie Dittrich, Bas is dan in zijn zondagse kleren afgereisd naar zijn ouders en vertelt in hun voortuin met alle plezier over zíjn aap. "Kijk, hier staat het nog: ‘Afval hier.’" Bas tikt tegen de achterzijde van het beeld. "Er zit een deur achter en daar kan een afvalemmer in." De deur is het enige deel dat van polyester is gemaakt, de rest van de aap bestaat uit beton. "Hij weegt bijna 1000 kilo", zegt Bas met gepast ontzag.

Wat ik door Wat de gek ervoor geeft inmiddels heb geleerd, is dat bouw en handel hand in hand gaan. Zo ook bij Bas, die een eigen klusbedrijf heeft. Ergens in 2004 loopt hij tegen een partij beelden aan. "Een bedrijf in Rijssen dat tuinbeelden en beelden voor pretparken maakte, stopte met zijn activiteiten. Die Ronald McDonald van McDonald’s; zegt je dat wat? Die maakte hij ook." Uit die partij vallen hem twee beelden op die eigenlijk te leuk zijn om door te verkopen. Een brievenbus in de vorm van een beer en deze betonnen afvalcontainer, vermomd als aap.

In eerste instantie vertrekt de aap vanuit Rijssen naar Ganzedijk, waar Bas dan nog woont. "Met het transport had ik heel veel bekijks. De aap stond op een aanhanger en mensen zaten allemaal achterom te kijken." Eenmaal van de aanhangwagen af en op zijn voorlopige eindbestemming op twee betonnen sokkels in de voortuin in Ganzedijk, stopt de belangstelling niet. "Ja, hij trok ook daar heel veel aandacht. Vooral van kinderen."

In februari 2008 schopt Bas zijn aap het zelfs tot een grote foto in De Volkskrant. Ganzedijk is dan landelijk in het nieuws omdat het Oost-Groningse dorp compleet van de kaart zou worden geveegd. Ganzedijk is er nog, Bas vertrekt met zijn beer naar Heiligerlee en stalt de aap tijdelijk bij zijn ouders in de achtertuin. Tijdelijk werd langdurig en Bas’ vader Henk besloot de aap een aantal jaren terug met een kraan in de voortuin te plaatsen. Hij lijkt zich er prima thuis te voelen, zo naast het groen aan de Borgweg. En op deze manier is de vrolijke afvalbak uiteindelijk alsnog een attractie. 

 

Annegriet Renfurm-Wijchers

Heeft u ook iets bijzonders in huis of wellicht iets geks in de buurt gespot? Tip ons via hskrant@ndcmediagroep.nl.