Kinderen mogen niet komen, dus Museum De Buitenplaats in Eelde brengt haar kunst naar de klas

Beeld van een verzameling is de jubileumtentoonstelling waarmee Museum De Buitenplaats dit jaar haar 25-jarig bestaan viert. Leerlingen van de groepen een tot en met vier van de scholen in de gemeente Tynaarlo krijgen de komende weken een sneakpreview van de nieuwe tentoonstelling in de klas.

In een normaal jaar ontvangt Museum de Buitenplaats in deze periode bijna iedere dag schoolklassen in de tentoonstellingszaal en in de tuin, maar nu is het stil, zo schrijft het museum.

‘Al die mooie kunstwerken ongezien op zaal te laten hangen, zou ontzettend zonde zijn. Daarom bedachten de medewerkers van het museum, samen met ICO en de kunstenaars van kunstenaarsvereniging VanTyNaarLo (VTNL) een alternatief voor het cultuurmenuprogramma ‘De Kleine Kunstenaars’. De leerlingen van de groepen een tot en met vier van de scholen in de gemeente Tynaarlo krijgen de komende weken een sneakpreview van de nieuwe tentoonstelling in de klas.’

Kunst die het museum normaal nooit verlaat

De kunstenaars van VTNL verzorgen gastlessen die aansluiten bij de nieuwe tentoonstelling. Ze nemen kunst uit het museum mee, zoals kleine bronzen beelden uit de collectie, die normaal gesproken het museum nooit verlaten, en grote prints van kunstwerken die de komende maanden in de tentoonstelling te zien zijn.

Zelf aan de slag

De kinderen bekijken eerst een filmpje met allerlei voorbeelden van werk uit de nieuwe tentoonstelling en de beeldentuin. Daarna bekijken ze samen met de kunstenaar de meegebrachte kunst uit het museum. Tot slot gaan ze zelf aan de slag met verschillende praktische opdrachten.