Gebak en paling voor oudste inwoner Midden-Groningen. Ze vierde dinsdag haar 103de verjaardag

Jo Tonkes-Hollé kreeg dinsdag 13 april bezoek van burgemeester Hoogendoorn. Ze vierde haar 103de verjaardag en daarmee is ze officieel de oudste inwoner van de gemeente Midden -Groningen.

Op haar 99ste verhuisde ze van de Gildenflat in Muntendam naar de Lijwiekstee in Noordbroek. Een plek waar ze volgens dochter Karin Daniëls weer helemaal is opgebloeid. Destijds, nu bijna 4 jaar geleden ging het allemaal niet zo goed meer met Karins moeder. Ze sliep veel en was in zichzelf gekeerd. Na een geslaagd proefweekend werd de Lijwiekstee de vaste woonplaats van de geboren en getogen Muntendamse mevrouw Jo Tonkes-Hollé.

En dat is moeilijk voor te stellen als je haar nu ziet en hoort. Karin heeft dagelijks vele korte - en soms ook lange - telefoongesprekken met haar moeder. Ze is helder van geest, volgt de actualiteiten, is druk met haar breinaalden in de weer en heel bijzonder: ze speelt mondharmonica. Zo speelde ze afgelopen week nog ‘lang zal ze leven’ voor een jarige mede-bewoonster. „Ook neemt ze nieuwe bewoners op sleeptouw. Ze is altijd erg met anderen begaan”, vertelt Karin liefdevol.

Als enig kind is de zorgtaak van Karin groot, hoewel ze het zelf omschrijft als haar moeder de krenten in de pap te geven. Nu haar moeder in de Lijwiekstee woont, zorgt de 62-jarige Karin voor allerlei leuks in haar moeders leven. „Nadat mijn vader wegviel in 2015, ontstond er voor mijn moeder ruimte om dingen te ondernemen. Iets wat door de gezondheid van mijn vader niet zo makkelijk ging. We gaan (voor corona) naar alle schaatswedstrijden in Thialf bijvoorbeeld. Ze is groot schaatsfan en heeft een prachtige foto van zichzelf met Kjeld Nuis in haar kamer hangen.” Nu ze haar vaccinaties heeft gehad, ligt er alweer een wensenlijstje klaar. „Ze wil paling eten in Duitsland, ook wil ze naar Westerbork en kan ze niet wachten totdat we weer naar Thialf kunnen. En we gaan graag naar de concerten van Roon Staal. Die kaartjes liggen ook alweer klaar.”

Mevrouw Tonkes - Hollé ging vorig jaar met zanger en presentator Gordon voor het televisieprogramma 100 Jaar Jong van Talpa naar Thialf, ze was al eens bij RTV Noord in de studio en haar dochter schreef vorig het boek #corona En mijn 102-jarige moeder waarmee ze een ontroerend inkijkje in hun dagelijkse contacten geeft. Dit boek ontstond nadat Karin begon te schrijven op Facebook. Al snel had ze zo’n 100 voor haar onbekende volgers uit het hele land die dagelijks met smart op haar verhalen zaten te wachten.

En nu dus de burgemeester op bezoek. „Ja ze vindt het prachtig. Ze verheugde zich erop om met hem over schaatsen te praten. En na het gebak kan ze aan de paling, want die heb ik natuurlijk wel even geregeld”, lacht Karin.

Jessica Bosma