De Huisraadbank zit dan zonder opslagruimte, de behoefte aan gratis spullen in Midden-Groningen blijft. 'Soms is een euro al te veel'

De Huisraadbank zit zonder opslagruimte. Toch is Irma van der Meij strijdbaar om snel een nieuw onderkomen te vinden. Zodat ze mensen in een vechtscheiding, nieuwkomers en personen die na een zwerversbestaan weer een eigen plekje krijgen, kan helpen aan een bank om op te zitten en een tafel om aan te eten.

„Kijk, hier staan onze laatste spullen”, vertelt Irma van der Meij bij het voorgaan in de loods van Mondial Oostland Verhuizingen in Kolham. Ze is manager van de Midden-Groningse uitdaging, een stichting die verbinding legt tussen ondernemers en maatschappelijke organisaties.

 

'Fantastische combinatie'

Op die manier bood Jan van Santen als ambassadeur van de Midden-Groningse Uitdaging Van der Meij twee jaar terug kosteloos 100m2 aan in zijn opslag van Oostland Verhuizingen; die ruimte mocht ze gebruiken voor de Huisraadbank. "Dat was een fantastische combinatie, want die jongens van het verhuisbedrijf waren zich bewust van de Midden-Groningse Uitdaging. Dus als ze bij verhuizingen spullen tegenkwamen waarvan ze dachten; dat is nog hartstikke mooi en er is geen bestemming voor, dan zetten ze het er neer. Dus er was een constante doorloop van spullen."

Helaas houdt dat nu op, want corona kwam langs. „En voor een internationaal verhuisbedrijf is dat best lastig. En opslag, daar is nu heel veel vraag naar." Afgelopen februari werd ze daarom door Van Santen voor een ultimatum gesteld: "Of je gaat huur betalen of ik ga de plek aan iemand anders verhuren." De stichting heeft niet zoveel financiën en dus is het de afgelopen dagen een komen en gaan van organisaties en begeleiders toch nog snel iets proberen voor hun cliënt proberen te halen. De opslag is inmiddels nagenoeg leeg.

 

'Het topje van de ijsberg'

Zo’n Huisraadbank, is dat nou echt nodig? We hebben toch meerdere kringloopwinkels in en om Hoogezand? Ja, antwoordt Van der Meij stellig. "Ik weet dat de Voedselbank honderden pakketten uitdeelt wekelijks. En vaak is dat het topje van de ijsberg.” Ook vanuit Humanitas en De Kledingbank zijn die geluiden er. „Zelfs een euro is soms teveel, want van een euro koop je een heel brood. Dus alles wat je op een kastje of een pan kunt besparen, scheelt qua eten op tafel. De kringloop is niet duur, nee. Maar als je een euro maar een keer kunt uitgeven, dan kost iets bij een kringloop soms ook te veel.”

Nu de Huisraadbank bijna twee jaar actief is, weten alle instellingen het initiatief uit alle hoeken te vinden. Voor iemand in een vechtscheiding die zonder spullen op straat staat, bijvoorbeeld. Een persoon die na een zwerversbestaan een woning krijgt en vrijwilligers van Humanitas die nieuwkomers helpen hun huis in te richten.

 

Op zoek naar nieuwe opslag

Van der Meij komt niet over alsof ze in zak en as zit. Ze moet ook zeggen dat er de komende weken gesprekken staan gepland met verschillende organisaties. Verder heeft de sociale ondernemer achter de weggeefwinkel in Lewenborg aangeboden om vrijdag de overgebleven spullen te halen en is er bij hem én bij een nog te openen kringloop- en weggeefwinkel in Annerveenschekanaal mogelijk de optie van opslag.

Maar een kostenloze, droge en ongediertevrije locatie in of om Hoogezand-Sappemeer bijft natuurlijk het mooist, zegt Van der Meij. Want ook aan vervoer van en naar Lewenborg of Annerveenschekanaal zitten kosten. Wordt vervolgd dus, de zoektocht naar een opslagplekje voor de Huisraadbank.

 

Annegriet Renfurm-Wijchers