Na uren zagen en knutselen is Viktors stempotlodengitaar af

HOOGEZAND Na vele uren zagen, passen, meten en schuren is ie klaar: de best gestemde gitaar van Nederland. Viktor Mei maakte een gitaar van de rode stempotloodjes. En de voorbereidingen voor nummer 2 zijn alweer getroffen.

Enkele weken geleden deed Viktor op social media een oproepje waarin hij mensen vroeg hun rode stempotlood aan hem te schenken. Potloden kwamen overal vandaan. Niet alleen uit de straat of de buurt. Uit heel Nederland kwamen envelopjes gevuld met potloodjes binnen. De postbode en Viktors moeder waren d’r maar druk mee. Viktor kwam onder andere op Radio 1 en 2, haalde diverse kranten en werd in korte tijd zomaar een beetje beroemd.

En nu is de gitaar klaar. „Ja ik ben echt heel erg tevreden over het resultaat”, glimlacht Viktor wanneer hij de gitaar laat zien. „Ik ben er in totaal 55 uren mee bezig geweest, verdeeld over ruim drie weken. Ik had een heel schema voor mezelf gemaakt en ondanks dat het hier en daar wat uitliep, verliep het allemaal mooi vlot.”

Viktor, timmerman van beroep, maaktej een tijdelijke werkplaats in de achtertuin. En dat was maar goed ook want de enorme rode stofwolken die vrijkwamen waren enorm.

Nu de gitaar af is, kwam Viktor opnieuw in de uitzending van Radio 2. Nadat hij vanuit de bouwkeet op het werk zijn gitaar liet horen, deed de radio DJ Jan Willem Roodbeen van Radio 2 een bijzonder voorstel. „Ze willen dat ik nog een gitaar ga maken. Deze willen ze gaan veilen en de opbrengst is bestemd voor het goede doel. In dit geval voor het Campagneteam Huntington. Ze zijn van plan er een heel event omheen te organiseren.” Voor dit nieuwe project gaat Viktor opnieuw stempotloden gebruiken. Hij heeft er nog een heleboel liggen en er komt met regelmaat nog nieuwe aanvoer binnen. Een van de grotere partijen potloden werd enkele weken geleden gebracht door burgemeester Hoogendoorn. En uit dit bezoek rolde eveneens een bijzondere deal. „Ja hij heeft me gevraagd om in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar als soort ambassadeur een speciaal lied op de ‘stem-gitaar’ te spelen om zo jongeren aan te sporen gebruik te maken van hun stemrecht. Ja ontzettend leuk natuurlijk!”

Van tevoren had Viktor nooit kunnen denken dat zijn oproepje zou leiden tot zoveel aandacht en mooie dingen. Zo waren er spontane sponsoringen van ondere Prins & Tuin Hoveniers. „Mijn overbuurvrouw Hilda Guns heeft hele gave foto’s van de gitaar gemaakt, ik heb ook heel veel leuke kaarten, plectrums en een cd van Ede Staal gekregen. Een heel bijzonder kaartje kreeg ik van een oude juf van mij. Ik zat bij haar in de klas in groep vier; juf Portier. Ze had oude fotootjes uit die tijd op de kaart gezet. Echt heel erg lief!”, zegt Viktor.

Voorlopig is Viktor nog wel even zoet. Zijn tijdelijke werkplaats blijft daarom nog even iets langer staan dan gepland.

Jessica Bosma