Wat de gek ervoor geeft: Vervlogen tijden

‘Wat de gek ervoor geeft' is een rubriek over eigenaardige items met een bijzonder verhaal. Van kringloopschatten tot zelfgemaakte pronkstukken en erfenissen: alles heeft een prijs maar ook zeker een geschiedenis! Vandaag in aflevering 24: Vervlogen tijden.

"Mensen die van kringloopwinkels houden, die schrikken hier een beetje", zegt Belinda Dethmers-Tonkes van ’t Veenhuus aan het Veenlustplein in Veendam "Het is wel tweedehands, maar ik heb hier ook hele dure antiek staan." Ze selecteert sterk op kwaliteit, legt ze uit. "En als ik iets van particulieren heb gekocht voor 35 euro dan ga ik dat niet voor 5 euro verkopen. Maar ik denk dat 95 procent van de mensen heel goed snapt wat ik hier aan het doen ben."

‘t Veenhuus – Duurzaam beleven’ bestaat inmiddels 7 jaar. Na 23 jaar in de zorg gewerkt te hebben, besloot Belinda daar in 2014 mee te stoppen. Om meer met haar creativiteit en liefde voor antiek te doen en dus een kringloopwinkel te beginnen. "Ik ben gezinscoach geweest en dan ben je altijd met problemen bezig. En vanaf mijn 40ste dacht ik: ‘Ik ben daar wel klaar mee.’"

Stiekem heeft ze de zorg nooit helemaal vaarwel gezegd. ‘t Veenhuus is een sociale onderneming waarin 27 mensen een kans krijgen op de arbeidsmarkt door er te werken met behoud van uitkering of als dagbesteding.

Gevraagd naar een bijzonder item, kijkt ze rond tussen het aanbod van opgeknapte meubels tot kleine hebbedingetjes en zucht even. "Alles hier heeft wel een verhaal en is bijzonder." Toch loopt ze even later naar de vitrinekast vlakbij de toonbank. Daarin liggen oude fototoestellen en ernaast staan fotolijsten met soms een zwart-witfoto. Van een baby op een stoel bijvoorbeeld. Een man in pak op een paard. Rieten strandstoelen. Oude auto’s. Mensen voor hun huis.

"Die verkoop ik alleen maar als ik weet dat de familie in het buitenland woont en de notaris heeft gezegd: die foto’s hoeven ze niet." Mensen met een brocante inrichting willen soms zo’n foto voor ‘het museumgevoel’, "maar ook een historicus die geïnteresseerd is in foto’s uit deze regio koopt regelmatig stapels van mij over.”

"Deze camera, dit is een hele oude, een Zeiss Ikon Box uit de jaren 30. En deze, die is wel herkenbaar uit ik denk de jaren tachtig. Want ik weet nog wel dat mijn opa dit had en dan was je rijk hoor, als je zo’n camera had."

Wat Belinda erg leuk vindt, is dat jonge mensen die aan de kunstacademie studeren, ook bij haar naar binnen stappen voor een oude camera en – "die heb ik dan soms ook nog wel" – een filmrolletje.

"Nu heeft iedereen een camera op z’n telefoon en alles staat online. Toen had je alleen dat fotoboekje van verjaardagen en andere gebeurtenissen, haalt Belinda aan. Slechts veertig jaar verder beland je in een hele andere wereld. „En dat vind ik heel fascinerend aan alles wat ik door mijn handen zie glippen: het tijdsbeeld."

Toch gaat het Belinda meer om de mens en dat ze gelukkig worden van wat ze ook maar bij haar kopen. „Daar moet een stukje beleving, een stukje gevoel bij zitten. Dan is het helemaal goed.” 

 

Annegriet Renfurm-Wijchers

 

Heeft u ook iets bijzonders in huis of wellicht iets geks in de buurt gespot? Tip ons via hskrant@ndcmediagroep.nl of veendammer@ndcmediagroep.nl.