Vroeger en Nu (131) Rondom de Hoogezandsterbrug

HOOGEZAND We staan op de ingang van het Heveapad, waar - zo zien we op de prachtige foto uit 1954 - het Kieldiep uitmondde in het Oude Winschoterdiep. We zien rechts de klapbrug over het Winschoterdiep.

Dit kanaal werd gegraven rond 1634 en het diende onder andere voor het vervoer van turf, stro en fabrieksaardappelen. Het afvalwater van de strokarton- en aardappelmeelfabrieken werd op kanalen als deze geloosd. Dit zorgde, naast een doordringende stank, voor een dikke schuimlaag op het water, die, als deze stiekem werd aangestoken, mooie blauwe vlammetjes veroorzaakte. Stank betekende vroeger echter ook, dat er werkgelegenheid was!

We kijken in oostelijke richting en zien rondom de Hoogezandsterbrug een aantal markante gebouwen. links de Verlengde Hoofdstraat, nu de Meint Veningastraat. Hier staan het vroegere postkantoor en de woning en praktijkruimte van huisarts Koppius, later dokter Jensema. Tegenwoordig huist het notariskantoor Veldkamp in dit pand dat net als het voormalige postkantoor een gemeentelijk monument is. Vervolgens het bekende Hotel Faber, dat dezer dagen zijn 120-jarig bestaan herdenkt. Daarnaast Schoenenhuis Eising en de villa van U.D. Reinders. Deze twee panden zijn afgebroken om een doorsteek te maken naar de Knijpsbrug.

Verder naar rechts is nog zichtbaar het torentje van het gemeentehuis van de voormalige gemeente Hoogezand. Uiterst links de ingang van de Knijpslaan, met op de hoek het postkantoor, ontworpen door architect C.H. Peters. Het is een ‘tweelingpostkantoor’ met dat in Sappemeer. Cornelis Hendrik Peters, geboren te Groningen op 1 januari 1847, was een Nederlands architect en architectuurhistoricus. Hij is vooral bekend door zijn meer dan 20 ontwerpen voor postkantoren en tal van andere overheidsgebouwen. Ook schreef hij een aantal belangrijke publicaties op het gebied van architectuurgeschiedenis. Peters ontwierp in onze provincie tevens de postkantoren in o.a. Zuidhorn, Groningen, Winschoten, Veendam en Oude Pekela. Ook het Stadhuis in de Langestraat in Winschoten komt uit zijn tekenpen.

www.historische-vereniging-hs.nl

Wim A.H. Rozema