Soldaat van het Noorden is het nieuwe jeugdboek van Bram Baptist

Schrijver Bram Baptist uit Meeden heeft een nieuw boek uitgebracht: Soldaat van het Noorden. Het boek dat maandag 3 mei verschenen is, wordt vrijdag 7 mei gepresenteerd vanuit bakkerij Meijer in Hoogezand. We vroegen Baptist onder andere hoe dit precies tot stand is gekomen.

Aangrijpend verhaal

Soldaat van het Noorden is een historisch jeugdboek, deels op waarheid gebaseerd. Het is inmiddels de derde titel van de schrijver, die als docent geschiedenis werkt op het Carmelcollege in Emmen. Baptist wilde in zijn nieuwe boek schrijven over de Tweede Wereldoorlog. „En ik wilde het graag over deze regio laten gaan”, zo legt de 38-jarige Baptist uit. „Ik zocht een jong persoon en stuitte op Klaas Nieboer, een verzetsstrijder uit Foxhol. Een aangrijpend verhaal, maar ik kon niet heel veel over hem vinden. Toch wilde ik er iets mee doen. Daarnaast vond ik het verhaal van bakker Meint Veninga uit Hoogezand, eveneens een verzetsstrijder. Deze twee verhaallijnen vormen het boek en de dingen die ik niet wist, heb ik er omheen bedacht.”

Het boek vertelt onder andere over Nieboer, wiens vader onverwachts wordt opgepakt wegens illegaal slachten, waarna het mis gaat. Op school scheldt Klaas de geschiedenisleraar uit voor vuile NSB'er en hij moet zich melden bij de directeur. Hij wordt van school getrapt. Dan vindt hij onder zijn kussen een briefje van zijn vader met een belangrijke opdracht. In hun verzetsgroep zit een verrader. Klaas moet hem zo snel mogelijk opsporen en uitschakelen voordat er nog meer leden worden opgepakt.

„Nu gaan mensen er iets van vinden”

Op zijn 28ste begon Bram met schrijven. Uiteindelijk duurde het 5 jaar voordat zijn eerste boek af was. „In het begin had ik helemaal niet de intentie om bij een uitgever aan te kloppen maar gaandeweg leek het me toch wel erg leuk wanneer ik het boek kon laten uitbrengen. Dit lukte en nu is het eigenlijk heel serieus. Redactierondes, overleg en het uiteindelijke uitbrengen van een boek. Een spannend moment want dan gaan de mensen er ook echt iets van vinden.”

De drie boeken die Baptist inmiddels op zijn naam heeft staan, zijn allemaal jeugdboeken. „Ik vind het veel leuker om voor jongeren te schrijven. Ik sta al 15 jaar voor de klas en voor mij is het heel makkelijk om me in te leven in hun belevingswereld. Zo nu en dan schrijf ik wel korte verhalen voor volwassenen maar deze boeken, historische fictie voor jeugd, is echt mijn ding.”

Onderduikers

En dan komende vrijdag presenteert Baptist zijn boek vanuit bakkerij Meijer in Hoogezand. „Dit was vroeger de bakkerij van Meint Veninga. Hier hebben destijds ook mensen ondergedoken gezeten. Mijn vrouw kwam op het idee om vanuit de bakkerij een livestream op te zetten. Eigenaar Kor Meijer vond het gelukkig meteen een leuk plan.”

Belangstellenden kunnen via Zoom de presentatie volgen. Jolanda Klunder, inwoonster van Foxhol en werkzaam op het Aletta Jacobs interviewt Bram over zijn boek en er wordt een quiz gespeeld. De winnaar krijgt een exemplaar van Soldaat van het Noorden.

De link om mee te kijken vind je op: www.brambaptist.nl.

Jessica Bosma