Franse tomatenrassen groeien goed in Eexterveen

EEXTERVEEN In de verkoopkraam van Yvon Kerkdijk in Eexterveen staan ruim 20 soorten tomatenplanten. Het gros van de soorten komt uit Frankrijk, die na een jaar vermist te zijn geweest toch plots weer opdoken.

Yvon nam zaden mee uit Frankrijk, nu drie jaar geleden. „Ik kocht daar bij een mevrouw heel lekkere tomaten”, begint Yvon te vertellen. „Van de lekkerste heb ik zaad gewonnen nadat ik via YouTube had opgezocht hoe dat moest.”

Pas vorig jaar heeft ze de zaadjes gezaaid nadat ze het jaar ervoor de zaden niet kon terug kon vinden in haar grote schuur. Ze had eigenlijk geen vertrouwen in de goede afloop maar las ergens dat tomatenzaad heel lang vitaal blijft. Het resultaat mocht er zijn: ze kweekte 130 plantjes die ze deels in een kraampje bij de weg heeft verkocht. „En dat was zo weg. Dit jaar heb ik eigenlijk hetzelfde gedaan als vorig jaar. Ook de hoeveelheid zaad was ongeveer hetzelfde. Het was bedoeld voor eigen gebruik en mocht ik wat overhouden, zou ik ze weer verkopen bij de weg.” Een ware babyboom ontspon zich op de vensterbank van de mooie woonboerderij in Eexterveen. Een paar honderd jonge tomaten zagen het levenslicht en Kerkdijk klopte bij een kennis aan en vroeg hem om tijdelijk onderdak voor de planten. „Ik wilde ze absoluut niet weggooien of doodmaken, dat kan ik niet. Ik heb ze kunnen opkweken in een kas. Elke dag water geven, afdekken tegen de koude nachten met nachtvorst en kijken hoe ze groeiden.”

Inmiddels is een flink deel van de planten gewisseld van eigenaar maar Yvon heeft nog een mooi aanbod van diverse rassen staan, die eigenlijk wel voor het eind van deze maand naar hun vaste groeiplek moeten gaan. „Anders lukt het niet meer om bloemen en uiteindelijk vruchten te kunnen vormen. En dat zou zo jammer zijn.”

Tomaten in allerlei soorten, maten, kleuren en smaken. Yvon vindt ze allemaal heerlijk maar heeft zo wel haar favorieten. „De streng tros klein, bijvoorbeeld. Een langwerpig tomaatje met een warme smaak. Heel leuk om dwars te snijden. En de Zebra (ook wel een Ster). Deze is licht gekleurd en fris van smaak. Maar ik vind ze allemaal lekker hoor!” Extra benieuwd is ze naar de ‘Vleesrood, Tuin voor Zwaantje”. „Deze heb ik opgekweekt met zaadjes uit de Tuin voor Zwaantje, dat is een zelfoogsttuin hier in de buurt.”

De planten verkoopt ze voor een zacht prijsje. „Ik houd erg van delen en heb er veel plezier in om dit te doen”, legt Yvon uit. Naast de tomaten kan de liefhebber voor allerlei moois en lekkers terecht. Uit haar enorme en bovenal biodiverse moestuin komen bijvoorbeeld knoflookplanten, walnoten en frambozen die ze sinds corona is gaan verkopen in haar kraam aan de Dorpsstraat 122 in Eexterveen.

Jessica Bosma