Na zes jaar tweede soloplaat van Stroatklinker Bob Heidema, 'Woar k ook bin' met elf Groningstalige liedjes over liefde, leven en geluk

Van Bob Heidema , frontman van de Groningstalige bluegrassband de Stroatklinkers, verscheen afgelopen zaterdag zijn tweede solo-cd Woar k ook bin.

Zes jaar geleden ging met het verschijnen van zijn eerste soloplaat Allain een langgekoesterde wens in vervulling. Voelde het uitbrengen van die plaat nog wat ongemakkelijk voor de frontman van de Stroatklinkers; dat ongemak is er nu wel af.

Met dank aan corona, inmiddels twee jaren waarin weinig werd opgetreden. Ook de Stroatklinkers schakelden een tandje terug. ,,Na 30 drukke jaren hadden we afgesproken om wat minder op te treden’’, blikt Heidema terug. Schaterlachend: ,,Maar dit waren wel heel rustige jaren.’’

Noodgedwongen ruimte om liedjes te schrijven

Na de plotselinge dood, gevolg van een hartstilstand, van Stroatklinkers-mandolinespeler Harry Jansen op 67-jarige leeftijd in 2020, besloten de Stroatklinkers toch door te gaan.

,,Min of meer noodgedwongen ontstond er ruimte om liedjes te schrijven, te componeren en op te nemen.’’ Dat opnemen gebeurde in de Undercover Studio van Coos Grevelink in Zuidbroek. Grevelink produceerde de plaat samen met Heidema. Alje van Bolhuis hielp bij het vertalen van twee Engelstalige teksten in ‘goud geef Grunnegs’.

In 2019 speelde Heidema solo in het kerkje van Zoutkamp. Daar raakte hij aan de praat met plaatselijk ondernemer Matthijs van der Ploeg. Die bekende een groot liefhebber van het solowerk van Heidema te zijn. ,,Hij draaide mijn cd maanden achtereen in de auto.’’

Zoutkamp op het repertoire

Heidema had al een liedje over Zoutkamp op het repertoire. Een nummer dat al dertig jaar meegaat en dat voor Woar k ook bin opnieuw is opgenomen. Speciaal voor de nieuwe plaat schreef Heidema een tweede nummer over het vissersdorp aan het Lauwersmeer, dat simpelweg ZK1 heet.

Van der Ploeg maakte het verschijnen van Heidema’s tweede solo-cd mogelijk door een groot deel van de oplage van 500 stuks te kopen. ,,Mijn eerste soloplaat was een cadeautje van mijn werkgever ter gelegenheid van mijn 40-jarig dienstjubileum. Opnemen en uitbrengen van deze tweede plaat heb ik samen met mijn platenmaatschappij SCR bekostigd.

Woar k ook bin telt elf liedjes over liefde, leven en geluk. ,,Serieuze teksten, country getinte luisterliedjes met af en toe een uitstapje’’, aldus Heidema, die zich voor de opnamen met een keur aan gastmuzikanten omringde.

Muzikale duizendpoot

Maatje Adrian Farmer van de Stroatklinkers speelt banjo en dobro. ,,Je zult geen betere muzikant vinden.’’ Fred Reining (Left Hand Freddy) neemt een aantal gitaarpartijen en zang voor zijn rekening. Verder spelen Erik de Jong (accordeon), Joost van Es (viool), Anne Doedens (pedal steel) hun partijen en zingen Sonja Velt en Alex Vissering. Muzikale duizendpoot Coos Grevelink bespeelt de overige instrumenten.

Woar k ook bin ging zaterdag bij Café Martini (Erik Bats) op RTV Noord in première. Wie een exemplaar wil bestellen kan een mailtje sturen naar decibel@hetnet.nl De plaat is ook verkrijgbaar bij Evelyn Novacek in Hoogezand.