Stormloop op subsidie SNN voor verbetering huizen in aardbevingsgebied. Zowel digitaal als fysiek een lange wachtrij voor binnenhalen 10.000 euro

Vele duizenden inwoners van Drenthe en Groningen zitten al sinds maandagochtend vroeg nagel bijtend bij de computer voor het aanvragen van 10.000 euro subsidie. Met het geld kunnen ze hun woning in het aardbevingsgebied verbeteren. In Winsum, waar mensen hun aanvraag persoonlijk kunnen inleveren, staat een meterslange rij wachtenden.

Het digitale loket voor de subsidie-aanvraag opende om 9 uur. Maar veel mensen zaten toen al geruime tijd achter de computer. Het systeem is vergelijkbaar met het kopen van tickets voor populaire popfestivals. Het kan uren duren voor iedereen in die wachtrij aan de beurt is geweest.

Wie het eerst komt, het eerst maalt

Bovendien lukt het niet om alle wachtenden - dat waren er om 9 uur al ver over de 30.000 - de subsidie toe te kennen. Het ministerie heeft besloten dat het ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’ wordt. Er zit niet genoeg geld in de pot om iedereen de subsidie te geven.

De subsidie ‘verduurzaming en verbetering Groningen 10.000’ is bedoeld voor woningbezitters in een ruim gebied in en langs de randen van het aardbevingsgebied in Groningen en een stukje Drenthe. Het gaat om de bekende ‘bevingsgebieden’ zoals de voormalige gemeenten Appingedam en Loppersum, Midden-Groningen maar ook om bepaalde postcodes in de gemeenten Westerkwartier, Hogeland, Oldambt, het voormalige Delfzijl, een deel van de stad Groningen en zelfs een stukje Aa en Hunze in Drenthe.