Open Monumentendag in Strubben Kniphorstbosch

REGIO - Op zaterdag 10 september kun je met de boswachter van Staatsbosbeheer op stap in het Strubben Kniphorstbosch, het eerste archeologische rijksmonument van Nederland.

Het gebied laat zich lezen als een boek; het landschap zit vol verhalen. Neem de karrensporen, waarlangs hele karavanen trokken in de Middeleeuwen. En de Galgenberg, waar vroeger misdadigers werden opgehangen als afschrikwekkend voorbeeld dat ‘de overheid’ niet met zich liet sollen. Maar ook de loopgraven zijn zichtbaar, want tot nog niet zo héél lang geleden kregen militairen hier onderricht in moderne oorlogsvoering. De excursie start om 10.00 uur en deelname is gratis. Het Strubben Kniphorstbosch, tussen Schipborg, Annen en Anloo in Nationaal Park Drentsche Aa, spreekt tot de verbeelding. Sinds 2008 is Staatsbosbeheer eigenaar. Zo’n 5 jaar geleden is, met de landschapsvisie Drentsche Aa en het Beheer- en inrichtingsplan Strubben Kniphorstbosch als uitgangspunt, gestart met het zichtbaar en beleefbaar maken van de sporen van onze voorouders in het gebied. Eikenstrubben hebben weer ruimte gekregen, karrensporen en grafheuvels zijn herkenbaar in het landschap en het paraboolduin doet zichtbaar zijn naam weer eer aan. Tijdens deze wandelexcursie op de zaterdag in het Open Monumentenweekend zal de boswachter de bijzondere verhalen over het deels herstelde rijksmonument met je delen.

Praktische Informatie

Datum: Zaterdagochtend 10 september. Tijd: Start 10.00 uur, parkeerplaats Borgweg in Schipborg. Duur + 2 uur. Aanmelden is verplicht. Graag vóór 9 september uw deelname doorgeven via het Buitencentrum Boomkroonpad: tel. 0592-377305 of e-mailen, boomkroonpad@staatsbosbeheer.nl De excursie is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom. Deze komt ten goede aan het Gebiedsfonds Drentsche Aa.