Hans Nijland stopt na dit seizoen bij FC Groningen

KROPSWOLDE - Hans Nijland stopt aan het einde van het seizoen 2018/ 2019 als algemeen directeur van FC Groningen. De inwoner van Kropswolde neemt 30 juni na bijna 23 jaar afscheid van 'De Trots van het Noorden'.

„Het is de moeilijkste beslissing geweest die ik in jaren heb genomen, maar mijn gevoel zegt dat ik dit moet doen", licht Nijland zijn besluit in een korte reactie toe.

„Eind vorig seizoen heb ik dit al besproken met mijn gezin. Nu is het moment daar. Ik denk dat het voor FC Groningen heel goed is dat er na bijna 23 jaar iemand anders komt die de kar gaat trekken. Deze functie kost je 6, 7 dagen in de week en slurpt energie. De raad van commissarissen heeft nu voldoende tijd een geschikte opvolger te vinden. Tot die tijd ga ik met de mensen op de werkvloer nog vol aan de bak, want ik wil deze club goed achterlaten. Ik namelijk niet alleen directeur van deze prachtige club, maar ook supporter."

1 juni 1996 begonnen als commercieel manager

De nu 58-jarige Hans Nijland begon op 1 juni 1996 als commercieel manager van FC Groningen. Een half jaar later werd hij benoemd tot algemeen directeur.

Nijland is derhalve al meer dan 20 jaar beleidsbepaler van FC Groningen. Hij is de langst zittende algemeen directeur in het betaalde voetbal.

Gloednieuw stadion

Mede dankzij Nijlands inspanningen verrees een gloednieuw stadion, waarin direct vanaf de ingebruikname in 2006 sportieve successen werden geboekt. Door de klinkende sportieve prestaties groeide het nieuwe stadion, dat aanvankelijk Euroborg heette, meteen uit zijn jasje. Na 2 zomers op rij te hebben verbouwd, werd de huidige capaciteit van 22.500 plaatsen bereikt.

Sportieve successen

Na een afwezigheid van 14 jaar kwalificeerde FC Groningen zich in 2006 en 2007 voor Europees voetbal. Die prestatie herhaalde FC Groningen in 2014. Sinds de invoering van de play-offs ontbrak FC Groningen slechts 2 keer in dit 'toetje' van de Eredivisie. De vooraf bepaalde sportieve doelstellingen werken alleen in de seizoenen 2011/ 2012 en 2017/ 2018 niet gehaald.

In 2015 won FC Groningen onder het bewind van Nijland de KNVB-beker en plaatste de club zich voor de groepsfase van de UEFA Europa League.

TopsportZorgCentrum

Nijland geldt ook als een van de aanjagers van het medio oktober geopende TopsportZorgCentrum, het gebouw op Sportpark Corpus den Hoorn waarin alle teams van FC Groningen onder 1 dak zijn gebracht.