Metaalbedrijven in Hoogezand en omgeving staken voor goede cao Metalektro

HOOGEZAND - De bij FNV Metaal en CNV Vakmensen aangesloten metaalwerkers uit de regio Hoogezand leggen maandag 29 en dinsdag 30 oktober hun werk neer.

Het gaat om metaalmedewerkers onder andere Nijburg, Groningen Shipyard, Den Breejen, Stork Technical Services, Marine Services Noord, Mark Veendam en Sapa Hoogezand.

Zij sluiten voor de eerste keer aan bij de lange reeks van stakingen, waaraan duizenden metaalwerkers door heel Nederland beurtelings meedoen.

Toekomstbestendige cao

De vakbonden eisen een toekomstbestendige en eerlijke cao Metalektro, met onder andere een jaarlijkse loonstijging van 3,5 % met een bodem van 1000 euro en goede voorstellen om werk en privé te kunnen combineren.

“Ook bij de noordelijke scheepswerven en metaalbedrijven rond Hoogezand zien we veel strijdvaardige leden”, zegt FNV Metaal-bestuurder Ad de Vos.

“Voor de eerste keer leggen ze het werk neer, voor een gegarandeerde loonsverhoging en oplossingen die de metaalwerkers vooruitgang bieden en ervoor zorgen dat ze hun werk volhouden tot hun pensioen. Zolang de werkgevers niet ingaan op de eisen van de vakbonden, gaan de stakingen overal in Nederland door.”

Generatiepact

Onderdeel van de eisen van de vakbonden is een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen.

Ook moet volgens de vakbonden een einde komen aan de in hun ogen doorgeslagen flexibilisering en moeten, zo stellen de vakbonden, de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.

Cao Metalektro

De cao Metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in de grootmetaal, zoals scheepswerven, diverse VDL-bedrijven, Stork, ASML, Fokker, DAF, Siemens en Scania.

De staking start zondag 28 oktober 22.00 uur en loopt tot en met dinsdag 30 oktober 22.00 uur. Stakers schrijven zich maandag 29 oktober tussen 07.00 en 8.30 uur in voor een staking van 48 uur. Dat gebeurt bij Hotel Faber in Hoogezand, dat ook als actiecentrum fungeert.