Vliegen vanaf Eelde. Altijd vanaf Eelde

HOOGEZAND - Veel noorderlingen, Groningers zeker, vliegen het liefst vanaf Groningen Airport Eelde. ‘Eelde’ vliegt echter niet (rechtstreeks) naar alle gewenste bestemmingen. De 16-jarige Tom Roek uit Hoogezand biedt een oplossing met zijn bedrijf EeldeTrips.

Door Marc Jansen

Tom Roek is gek van vliegtuigen. Zo lang hij zich heugen kan. “Het schijnt dat ik als 3- of 4-jarig jongetje al ‘KLM!’riep als ik een blauw vliegtuig zag”, zegt Tom, die met enige regelmaat naar Eelde fietst. “Als er iets bijzonders is. Zoals laatst, toen Max Verstappen met het vliegtuig naar Groningen kwam. Bijna niemand wist dat. Waarom ik wel? Ik ben lid van een internetforum...”

De havo-scholier wilde dan ook piloot worden. “Tot vorig jaar. Ik had het profiel Natuur & Techniek gekozen. Dat ging niet zo goed...”, grijnst hij.

Tom doet havo 4 dit jaar daarom voor de tweede keer. Met een ander profiel. Een carrière in de luchtvaart blijft onverminderd het doel. “Ik vind het marketingaspect van de luchtvaart ook heel interessant. Ik zou heel graag luchthavendirecteur worden.”

EeldeTrips

Toekomstmuziek is zo’n carrière in de luchtvaart niet eens. Tom is nu al eigenaar (’ik sta als zzp’er ingeschreven bij de Kamer van Koophandel’) van EeldeTrips. Zijn website EeldeTrips.nl ging vorige week zondag live.

“Ik miste informatie over de mogelijkheden die ‘Eelde’ biedt. Stel, ik wil naar New York. Kan dat via Eelde? Zo ja, hoe lang ben ik onderweg en hoeveel gaat dat kosten? Die informatie was er misschien wel, maar het koste zeker 20 minuten om alles op een rij te krijgen.”

Tom besloot deze lacune zelf maar op te vullen. “Het eerste idee was een informatieve site te bouwen. Maar al redelijk snel bedacht ik me dat ik er ook wel een boekingssite van kon maken”, zegt Tom.

Altijd vanaf Eelde

Op EeldeTrips.nl kun je in een paar klikken een vliegreis vanaf Eelde boeken. Altijd vanaf Eelde.

Niet alleen naar München, Kopenhagen, Londen of de Canarische Eilanden, maar ook naar bijvoorbeeld Auckland, Bejing of New York.

Of een populaire bestemming als Barcelona.

Tom: “Je stapt om 10.00 uur in Eelde op het vliegtuig en bent om 14.50 uur in Barcelona. Met een tussenstop in München. Deze stop duurt 1 uur en 40 minuten. Toch ben je op deze manier sneller in Barcelona dan wanneer je vanaf Schiphol reist. Daar moet je 2 uur van te voren aanwezig zijn, waar je op Eelde pas een uur van tevoren aanwezig hoeft te zijn. En dan moet je ook nog naar Schiphol reizen. Dat duurt ook zeker 2 uur.”

Lees verder na de afbeelding.

EeldeTrips presenteert altijd de goedkoopste optie vanaf Eelde. “Verder worden alleen reizen aangeboden met een tussenstop van maximaal 4 uur. Dan kun je trouwens ook nog een lounge boeken, waar je heel comfortabel kunt wachten.”

Boekingskosten

Tom richt zich met EeldeTrips op 45-plussers en zakenreizigers. “Ik verwacht heel veel van de combinatie vlucht en hotel”, zegt de jonge ondernemer, wiens verdienmodel in de boekingskosten zit. “Maar het is niet zo dat ik straks in een badkuip vol boekingskosten zit, hoor. Ik maak zelf ook kosten. Ik betaal bijvoorbeeld een fee aan Airtrade, dat de inkoop, uitgifte en verwerking van de vliegtickets voor mij afhandelt.”

Het ondernemen zit Tom in het bloed. Hij is de zoon van de in 2015 overleden Dick Roek, tot 2013 eigenaar van Roek Opslag en Transport BV. “Ik ben eigenlijk altijd wel bezig met geld verdienen”, bekent hij. “Ik probeer bijvoorbeeld altijd af te dingen. Vind ik leuk.”

Mede dankzij een investering van moeder Sandra kan Tom het zeker 2 jaar uitzingen. “En ze heeft ook al 2 reisjes geboekt!”, zegt de jonge ondernemer niet zonder trots.

Booming Business

Tom maakt bovendien nog kans op een financiële injectie van Economic Board Groningen (EBG). Hij doet namelijk mee aan het pitch-event ‘Booming Business’.

EBG en YouTuber Kalvijn dagen jongeren uit het aardbevingsgebied hierbij uit met een goed idee of zelfs een ondernemersplan te komen. Het idee met de meeste potentie krijgt 10.000 om het idee uit te voeren.

De grote finale van ‘Booming Business’ is zondag 11 november in Delfzijl.