Wethouder Boersma neemt open brief Wmo-vervoer in ontvangst

HOOGEZAND - Wethouder Jan Jakob Boersma van Midden-Groningen neemt donderdag 18 oktober een open brief in ontvangst van FNV Taxi Noord. Deze brief is geschreven namens een groep bezorgde taxichauffeurs.

De gemeenteraad van Midden-Groningen heeft besloten een aantal ‘quick wins’ uit te werken om het tekort op het sociaal domein terug te brengen. 1 van die quick wins is het vervoer naar het ziekenhuis niet langer door het Wmo-vervoer te laten regelen, maar door vrijwilligers.

Dit sluit aan bij het oorspronkelijke doel van het Wmo-vervoer: het is bedoeld voor sociaal-recreatieve activiteiten.

Dienstverlening goed maar goedkoper

Boersma: “De gemeente Midden-Groningen komt geld tekort voor het sociaal domein. Daarom zoeken we naar manieren om onze dienstverlening goed te houden, maar ook goedkoper te maken. 1 van de plannen is om het vervoer naar het ziekenhuis niet meer via het Wmo-vervoer te organiseren, maar met vrijwilligers. We begrijpen dat bewoners daar vragen over kunnen hebben.”

1 systeem voor de hele gemeente

Met een Wmo-pas kunnen inwoners in de voormalige gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde met Publiek Vervoer naar het ziekenhuis voor behandeling. In de voormalige gemeente Slochteren zorgen vrijwilligers voor het vervoer naar het ziekenhuis. Wmo-vervoer naar het ziekenhuis is alleen mogelijk als er geen recht is op zittend ziekenvervoer.

Midden-Groningen wil 1 systeem hebben dat voor de hele gemeente geldt. Omdat de inwoners van de voormalige gemeente Slochteren tevreden zijn over het vervoer met vrijwilligers en omdat dit goedkoper is, streeft de gemeente naar invoeren in de rest van de gemeente.

Goed en eenvoudig

Als inwoners naar het ziekenhuis moeten, kunnen zij vrienden, familie of buren vragen hen te brengen. Als dat niet lukt wil de gemeente vrijwilligers inzetten. Midden-Groningen gaat in alle gevallen het vervoer regelen als inwoners dat zelf echt niet kunnen. Samen met maatschappelijke partners gaat de gemeente hier een goed en eenvoudig systeem voor bedenken.

Inwoners met een Wmo-pas krijgen meer informatie als de plannen klaar zijn. Tot die tijd gelden de oude regels. Bij vragen over Wmo-vervoer kunnen zij contact opnemen met het sociaal team in de buurt. De telefoonnummers en het e-mailadres staan op www.midden-groningen.nl.

Bellen of mailen met het Contactplein kan ook: 0598 37 37 37 of gemeente@midden-groningen.nl .